fbpx
zonnesteek in thailandMedisch Praktische informatie Uitgelicht 

Zonnesteek in Thailand oplopen: hoe voorkom je het?

Dat het niet moeilijk is om een zonnesteek in Thailand op te lopen, daar kwam ik achter toen ik een 5 uur durende fietstocht maakte in Bangkok.

’s Morgensvroeg kijk ik uit het raam. Het is regenseizoen en de lucht is grijs. De kans op neerslag is groter dan de kans op zonneschijn. Mij gebeurt niets tijdens de fietstocht die voor vandaag op de planning staat, denk ik bij mezelf.
zonnesteek in thailandGaandeweg de ochtend verstrijkt, breekt de zon toch door. En als deze schijnt in Thailand, maak je borst dan maar nat. Inderdaad, het wordt heet.

Opkomende hoofdpijn

Hoewel ik tussendoor water drink, merk ik aan het einde van de fietstocht dat ik last krijg van hoofdpijn. Deze wordt steeds erger. Ik heb toch geen zonnesteek in Thailand opgelopen?

Bij thuiskomst stap ik onder een koude douche en ik merk dat ik ontzettend moe ben.

Niet veel later voel ik me misselijk en krijg braakneigingen. Hoewel ik geen koorts heb, is het enige dat ik wil slapen. Ruim 12 uur later word ik wakker. Gelukkig voel ik me een stuk beter, maar het is wel een waarschuwing geweest.

Wat is een zonnesteek?

Als de zon langere tijd op je hoofd of delen van je nek schijnt, dan kan je lichaam de warmte niet mee reguleren. Oververhitting is dan het gevolg in combinatie met uitdroging.

Door te zweten, koelt het lichaam zich vanzelf. Hoe sneller het zweet verdampt, hoe beter je lichaam zichzelf koelt. Maar in Thailand gaat dat niet zo gemakkelijk, dankzij de hoge luchtvochtigheid. Daardoor is het risico op een zonnesteek in Thailand veel groter dan bijvoorbeeld in Nederland.

zonnesteek in thailandHoe herken je een zonnesteek?

Zoals ik al schreef, begint het met hoofdpijn. Uiteindelijk kun je er koorts, misselijkheid, duizeligheid en zelfs verwarring en een versnelde hartslag aan overhouden. Als je vervolgens in de zon blijft, dan kan het zelfs levensgevaarlijk zijn. Neem de voortekenen van een zonnesteek in Thailand dus serieus!

Hoe behandel je het?

Als jij zelf of iemand anders dit heeft opgelopen, dan moet diegene zo snel mogelijk uit de zon en naar een koele ruimte gaan. Zoek dus de airco op! Trek meteen de kleren uit en geef het lichaam de kans om af te koelen. Door gekoeld water te drinken, versnel je dit proces.

Nemen de symptomen niet af? Twijfel dan niet en ga naar het ziekenhuis!

Hoe voorkom je een zonnesteek in Thailand?

Te beginnen met het allerbelangrijkste: zet een pet of hoed op! Drink veel water en probeer zo veel mogelijk in de schaduw te blijven. Ga niet op het heetst van de dag (tussen 12.00 en 14.00 uur) lichamelijke activiteiten doen en draag dunne kleding waardoor je lichaam het niet te warm krijgt.

Lees ook