fbpx
Laatste nieuws Nieuws Opmerkelijk Weer in Thailand 

Zomerstorm in Noord-Thailand

De maand mei is in Thailand berucht vanwege extreem hoge (zinderende) temperaturen. Máár in mei hebben we ook nog al eens te maken met een flinke onweersbui, in de volksmond noemen we dat hier een zomerstorm.

Een dergelijke zomerstorm gaat gepaard met normalerwijs veel, heel veel water – wat dan weer resulteert in plaatselijk wateroverlast –  en wind, vaak windvlagen. Wat ook nog al eens wil gebeuren is dat er ook hagelstenen, zo groot als golfballen naar beneden komen. Indrukwekkend, maar pijnlijk wanneer je een dergelijk ijsbal op je hoofd krijgt.

Chiang Rai

De afgelopen dagen was het heet in Chiang Rai, de meest noordelijke provincie van Thailand, erg heet.
En al een aantal dagen had de Thaise meteorologische dienst gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een serieuze zomerstorm.

Nu dan… gisteren was het zo ver. Met overdag temperaturen tegen de 40 graden werd het tijd voor een welkome afkoeling. Alleen er gebeurde meer dan alleen afkoeling.

Zelf reed ik vlak voor de bui in het centrum van Chiang Rai. De buitentemperatuur was, even na 17 uur, ongeveer 39 graden. Toen begon het…

Natuurgeweld

Binnen 5 minuten was de temperatuur gedaald naar zo’n 24 graden. Een enorme hoeveelheid water kwam naar beneden, waardoor de weg binnen een mum van tijd in een rivier was veranderd.

Motorbike-rijders zochten hun heil onder afdakjes en andere beschuttingen. Want, niet alleen regende het “cats and dogs”, maar de windvlagen waren zeker niet kinderachtig, zo ervoer ik in de auto.

Het centrum van de storm lag precies boven de stad, bliksemflitsen die direct werden gevold door enorm gedonder. Ik moet zeggen dat ik er wel van houd, maar ik kan me dan ook wel weer voorstellen dat er mensen (en dieren!) zijn die angst hebben voor dit geweldige natuurverschijnsel.

Schade

Toen ik thuis kwam, ik woon net buiten de stad Chiang Rai, constateerde ik, dat de storm ook onze tuin niet onaangetast had gelaten. Takken losgerukt, maar ook een boom die om was gewaaid en op de soi (kleine straat) terecht was gekomen.

 

Nadat men de kraan boven beetje bij beetje dichtdraaide, werd de schade, die deze enorme bui had veroorzaakt, duidelijk. Naast her en der bomen om, en veel, heel veel takken op de weg, zijn veel huizen dakpannen kwijtgeraakt, reclameborden omgewaaid, banners verdwenen etc.

Maar goed, dat is nog niets, wanneer je je realiseert dat zelfs in het centrum van Chiang Rai, complete electriciteitspalen zijn omgegaan, met alle gevolgen van dien. Niet alleen materiële schade, maar ook lange stroomuitval tot gevolg, in het centrum.

Bijvoorbeeld de shoppingmall Central Plaza moest zijn deuren sluiten om even voor 18 uur aangezien de stroomvoorziening met een aggregaat alleen voor noodverlichting wordt ingezet. Een lege mall dus gisteravond.

Helden

Wat mij dat toch altijd weer opvalt is hoeveel mensen, hun handen uit de mouwen steken om iedereen zo snel mogelijk te helpen.

Met name de brandweer en de mensen van het elektriciteitsbedrijf die, uren hebben gewerkt om alles weer in orde te krijgen. Sterker nog, de mensen van het elektriciteitsbedrijf hebben meer dan het klokje rond moeten doorwerken. Chapeau!

Het leven gaat nu gewoon weer door. Want zo is de Thai: mai penrai, live goes on.

Nb. de foto’s zijn van Chiang Rai Times,  ms. Janyoing Tailue en Leo Schuur

 

Lees ook

%d bloggers liken dit: