Ziek in Thailand: wat nu?

Liever niet, maar stel je voor: je wordt ziek in Thailand. Wat moet je dan doen? Het werkt namelijk net even ietsje anders dan bij ons in Nederland…

In Nederland is het heel eenvoudig. Als je ziek bent, dan ga je naar de huisarts. Deze geeft je vervolgens een recept mee voor medicijnen die je in de apotheek kunt aanschaffen. Als het ernstig is, word je doorverwezen naar het ziekenhuis.


Ziek in Thailand zijn is vervelend. Je wilt genieten tijdens je vakantie en geen zorgen aan je hoofd hebben. Laat ik beginnen met te zeggen dat de medische zorg in Thailand top is.
ziek in thailand

Anders dan in Nederland

Maar het werkt zoals gezegd anders dan bij ons in Nederland. In Thailand is er niet zoiets als de huisarts, die in feite als eerste aanspreekpunt dient. Je gaat er meteen naar het ziekenhuis, ongeacht wat je klachten zijn.

Is het een verkoudheid, griep of een voedselvergiftiging? In dat geval biedt de apotheek op de hoek van de straat uitkomst. De dienstdoende apotheker spreekt altijd Engels en geeft je medicijnen mee.

Wat belangrijk is om te weten: in veel gevallen krijg je antibiotica mee, zelfs bij een verkoudheid! Geef aan dat je dit niet wilt en dat een hoestdrank of neusdruppels voldoende zijn.

Geen kliniek, maar direct naar ziekenhuis

Als je echt ziek in Thailand bent, dan raad ik je aan meteen naar een ziekenhuis te gaan. Er zijn weliswaar kleine klinieken, maar in de ziekenhuizen word je uitstekend geholpen. Je meldt je bij een centrale receptie, waarna je doorverwezen wordt naar de juiste afdeling.

ziek in thailandIn de privéziekenhuizen – zoals Bangkok Hospital, Samitivej, Bumrungrad etc. – hoef je vaak niet lang te wachten. Dat is in de staatsziekenhuizen wel anders. Zorg er dus altijd voor dat je goed verzekerd op reis gaat, zodat je deze medische kosten kunt declareren.

Ook handig om te weten: na behandeling dien je meteen te betalen. Zorg er dus voor dat je een creditcard bij je hebt of genoeg cash om te kunnen afrekenen.

Verder kun je jouw medicijnen direct in de apotheek van het ziekenhuis kopen op vertoon van het recept van de arts. Ook deze dien je vanzelfsprekend meteen te betalen.

Het is dus niet te hopen dat je ziek in Thailand wordt. Gebeurt het toch, dan ben je in ieder geval goed voorbereid!

3 Comments - Write a Comment

 1. Hou er wel rekening mee dat veel ziekenhuizen (vooral in Bangkok) peperduur zijn en dan vooral de medicijnen die ze graag rijkelijk voorschrijven. Je zal een extra verzekering moeten hebben wil je 100% vergoed krijgen. De Nederlandse basisverzekering betaald namelijk niet meer dan want een behandeling in Nederland zou kosten.

  Reply
 2. Ik ga naar Koh yao yai en Koh li bong.
  Ik heb vaak problemen met mijn schildklier . Kun je op die eilanden bloed laten prikken.

  Reply
 3. Er zijn wel degelijk klinieken en huisartsenposten, in de grote steden spreekt men daar redelijk Engels, maar het is inderdaad makkelijker om gelijk nar een ziekenhuis te gaan.
  De General Hospitals zijn er over het algemeen behoorlijk goed, ik weet dat helaas uit eigen ervaring.
  De gezondheidszorg is in Thailand prima in orde, ook de tandheelkunde is er op zeer goed niveau.

  Op het gebied van hartchirurgie staat het Bamrungrad ziekenhuis in Bangkok (Sukhumvmit 1) zelfs in de top 5 ter wereld !
  Het zal dan anders gaan dan in Nederland, maar je hoeft je geen zorgen te maken als je in Thailand tijdens je vakantie ziek wordt.

  Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.