Zeer ernstige luchtvervuiling boven Bangkok

De Thaise hoofdstad heeft wel vaker last van smog, maar de luchtvervuiling boven Bangkok is dusdanig,  dat je er behoorlijk last van kan krijgen.  

Reizigers die nu in Thailand zijn en gezondheidsproblemen hebben, kunnen de komende dagen maar beter de Thaise hoofdstad mijden. Zij die er al zijn, neem voorzorgsmaatregelen! Zoals zo min mogelijk tijd in de buitenlucht zijn. En maskers dragen. Zeker als je astma of een andere longaandoening hebt.


Het gaat om vervuiling van fijnstof. Bij langdurige inademing van fijnstof worden de longen beschadigd. En daardoor ontstaan hart en vaatziekte en longaandoeningen. Vooral kinderen, ouderen en mensen met gezondheidsproblemen lopen risico.

De Thaise autoriteiten leggen de schuld bij het weer, namelijk dat het nauwelijks waait. Vorig jaar was het overigens rond midden januari hetzelfde liedje.  De komende dagen worden vliegtuigen de lucht in gestuurd om regen te produceren. In Bangkok zelf staan op diverse punten al grote waterkanonnen.

Luchtvervuiling boven Bangkok

Het probleem zit veel dieper dan de Thaise overheid wil toegeven. Er is een aantal jaren geleden fors geïnvesteerd in de mobiliteit van de middenklasse. Die konden tegen lage rente geld lenen om een auto te kopen. Die hebben dat massaal gedaan en daardoor zijn het aantal files enorm gestegen. En de uitstoot van fijnstof ook.

Daarnaast is er ook veel industrie, en is het een Thaise gewoonte om afval in de open lucht te verbranden.

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.