Zebra bij een heiligdom in Thailand

Zebra bij een heiligdomSoms zie je vreemde dingen bij tempels in Thailand. Kippen, hanen, tijgers. Maar onlangs zag ik ook een zebra bij een heiligdom in Thailand. En dat vond ik maar vreemd.

Vooral als je op het platteland (Isaan) komt dat verwaterd het boeddhisme tot een soort bijgeloof waarbij natuur en dieren een grote(ere) rol spelen. Boeddha wordt nog wel vereerd, maar verdwijnt langzaam op de achtergrond. Bosgeesten, natuur- en hindoeïstische goden zijn belangrijker. En zo komt daar ineens ook de zebra om de hoek kijken, een dier wat van nature niet in eens in Thailand voorkomt.


Veilige reis

Een van de theorieën is dat de zebra staat voor veiligheid. Dit associeert het dier met de zebrapaden op de wegen die ook zwart en wit zijn. Het is aannemelijk dat de zebra’s bij de heiligdommen worden gerelateerd met het wensen van een veilige reis en bescherming op de weg.

Echter, of een zebrapad in Thailand ook daadwerkelijk een veilige plek is om de weg over te steken is een andere zaak. De meeste Thaise chauffeurs zullen geen vaart minderen als iemand bij een zebrapad probeert de weg over te  Zebra bij een heiligdomsteken. Als voetganger in Thailand mag je dan ook nooit aannemen dat auto’s voor je zullen stoppen.

Geesten tevreden te houden.

Een andere theorie voor de aanwezigheid van zebra’s bij heiligdommen in Thailand heeft te maken met de bloemenslingers die daar worden neergelegd. In het Thais staan deze bekend als ‘Puangmaa lai’ vaak vereenvoudigd tot ‘maa lai’. Met het Thaise woord voor zebra ‘ma lai’ is er snel een link gelegd en zou dit een verklaring kunnen zijn.

Speculeren

Dit in combinatie met de overtuiging dat sommige geesten dol zijn op exotische dieren, zou erop kunnen duiden dat zebra’s gezien worden als een aanbod aan de geesten hen tevreden te houden.

Eerlijk gezegd is het allemaal een hoop gespeculeer. Tot dusver heeft nog niemand me kunnen uitleggen waarom er zebra’s bij een heiligdom in Thailand staan. Maar het fleurt de boel wel op, zo exotisch beest en ineen typische Thaise setting!

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.