fbpx
Nieuws 

Wil de laatste eerlijke Thai opstaan

Even los van alle politieke strubbelingen valt het op dat Thaise regeringen al vele jaren geen gelukkige hand hebben in het kiezen van ministers, staatssecretarissen of ambtenaren. Is het geen gelukkige hand of gewoon een verkeerde instelling.

Corruptie, machtsmisbruik en natuurlijk majesteitsschennis lijkt op iedere ontslagbrief te staan. Niet veel later volgt dan een strafrechtelijke procedure.

Wil de laatste eerlijke Thai opstaan

De volgende golf van oud politici moeten voor de rechter verschijnen in verband met de schandalen rondom de rijstaffaire. Politici en ambtenaren in vele lagen van het bestuur hebben zich ‘schuldig’ gemaakt aan zelfverrijking, corruptie en machtsmisbruik.

Bijna als in de tijd van de Franse Revolutie en de guillotine snijden de beschuldigingen door de gelederen van de oud politici. Wat waar is moet nog bewezen worden.

Wat opvallend is dat bijna elke oud politicus na zijn periode opgeroepen wordt om voor de rechtbank te verschijnen. Regelmatig lijkt dit te maken te hebben met de wisseling van de macht van rood naar geel. De details van de beschuldigingen doen ook vermoeden dat het erg moeilijk is om wanneer je in het centrum van de macht zit je handen schoon te houden. En het zijn niet de laagste in rang die diep in de buidel tasten en zich zelf verrijken. Misschien is de gelegenheid wel sterker dan het karakter.

Maken ‘schone handen’ het werken onmogelijk?

Schone handen is natuurlijk altijd een betrekkelijk iets, wanneer je iets echt geregeld wilt hebben is het ten voordelen van de ene en ten nadelen van de andere partij. De benadeelde partij kan dan natuurlijk altijd zeggen dat het niet eerlijk is gegaan omdat hij de betere partij was. Opvallend is dat zoveel van deze zaken voor de rechter komen. Het lijkt zo dat Thailand onbestuurbaar is. Elke beslissing wordt minuscuul bekeken onder de sterkste microscoop. Elke beslissing moet voor je gevoel ook weer teruggedraaid worden. Het is lastig zo om de grote lijn in de gaten te houden.

Het spreekwoord : “waar gehakt wordt vallen spaanders” kennen ze niet in Thailand. Dat kan een goed iets zijn in een land waar al zoveel licht ontvlambare issues wachten op een oplossing. Aan de andere kant moet er ook wel eens vaart gemaakt worden met het op orde brengen van Thailand.

Met de heksenjacht die nu plaatsvindt op politici en ambtenaren houd je niemand over om je bestuurslagen te bemannen.

Thailand maakt een moeilijke periode door en de issues die er nog liggen samen met de nieuwe kieswet en grondwet zullen het land zeker nog een tijd in de woeste golven houden. Wie blijven er over om het schip op koers te houden?

Lees ook

%d bloggers liken dit: