fbpx
Thaiise dansCultuur Uitgelicht 

Wil je Thaise dans leren?

Je kunt diverse redenen hebben om op vakantie naar Thailand te gaan. Natuurlijk voor de prachtige cultuur en de heerlijke stranden. Maar je kunt ook een cursus Thaise dans volgen.

Thaise dans (Ram Thai) kenmerkt zich door langzame, gracieuze bijna hypnotiserende handbewegingen. Historisch gezien is Thaise dans sterk verweven met toneel en daarom bevat Thaise dans veel expressie.

De meeste poses hebben dan ook een duidelijke betekenis zoals verliefdheid, verlegenheid, verdriet, kwaadheid of eerbetoon aan de koning of Boeddha.

In principe is Thaise dans gebaseerd op langzame ritmes, ook al gaan sommige Thaise volksdansen behoorlijk snel. Het langzame ritme vereist een goede balans en gecontroleerde lichaamshouding.

Mannen en vrouwen dansen in groepen, alleen of met elkaar. De nadruk ligt niet op de flirt tussen man en vrouw, zoals bij veel Latijns-Amerikaanse dansen. Thaise dans is voornamelijk gericht op het visuele aspect voor de toeschouwer.

Ramwong

Een andere soort Thaise dans is Ramwong. De is tegenwoordig vaak te zien op Thaise feesten en culturele festiviteiten. De sierlijke dans kenmerkt zich door veel handbewegingen. Deze dans heet De dansers zien er prachtig uit in Thaise klederdracht en zijn mooi opgemaakt.

Ram betekent dans en Wong betekent cirkel in het Thais. Ramwong is ontstaan uit een volksdans met de naam Ramthone die vooral opviel door het gebruik van Thaise muziekinstrumenten zoals cymbals (ching) en kleine drums (thone).

In 1944 heeft de Thaise overheid de dans gestandaardiseerd. Het is nu een combinatie van een dans met klassieke Thaise poses en naast Thaise instrumenten worden er ook westerse muziekinstrumenten gebruikt om de dans te begeleiden.

Niet makkelijk

Welke Thaise dans je ook gaat leren, uit de onderstaande video van de Toeristische Autoriteit Thailand wordt wel duidelijk dat het niet makkelijk is om het onder de knie te krijgen. Het is hard werken en veel oefenen. Maar dan maak je wel de blits op feestjes.


Lees ook