Wijzen met je voeten in Thailand: doe het niet!

Het is not done: wijzen met je voeten in Thailand. Op internet dook een video op waarin een toerist hier lak aan heeft, ondanks dat een Thaise man haar hierop aanspreekt.

De Nederlands/Belgische en de Thaise cultuur liggen mijlenver uit elkaar. Als je met vakantie gaat naar Thailand, dan is het belangrijk dat je jezelf aan etiquette houdt.


Gedraag jezelf

Immers, je vindt het toch ook niet fijn als toeristen zich in jouw land misdragen? Wijzen met je voeten in Thailand bijvoorbeeld, dat is echt not done. Dat geldt ook voor je voeten boven iemands hoofd houden. Of je voeten op tafel neerleggen.

De Thai vinden dit erg onbeschoft. In de meeste gevallen zullen ze je er niet op aanspreken, omdat ze ook wel begrijpen dat hun cultuur anders is dan die van ons.

Maar in onderstaande video gebeurt dat wel. Het speelde zich eerder af in een bus, waarin een toerist haar voeten op dezelfde hoogte als het hoofd van een andere passagier neerlegt.

Asociaal en geen respect

Ondanks dat de man haar erop wijst dat ze dit niet moet doen, zie je in de video dat ze daarna gewoon haar voeten weer op de rugleuning van de stoel voor haar neerlegt. Dat is ronduit asociaal en bovendien niet respectvol richting de Thai.

Wijzen met je voeten in Thailand is dus echt onbeschoft. En zo zijn er nog meer zaken die je gemakkelijk kunt voorkomen met een beetje verstand en verdieping in de cultuur voor je op het vliegtuig stapt…

7 Comments - Write a Comment

 1. Dat mens is natuurlijk hartstikke fout. Zulke types kom je soms ook in het vliegtuig tegen , zitten ze tegen je stoel te duwen met hun olifanten lijven/benen. Zonder parachute lozen wat mij betreft. Maar bespaar me die linkse onzinverhalen over onfatsoenlijke westerse toeristen die de Thaise cultuur etc. niet zouden respecteren. 99% van de westerse toeristen gedraagt zich ronduit keurig in Thailand in tegenstelling tot de hordes Chinezen en Russen. Trouwens laat de Thai-en eerst maar eens naar zichzelf kijken. Veel taxichauffeurs in Phuket etc. hebben een niveau van onbeschoftheid bereikt die zelfs de autoriteiten te gortig werd. En over manieren gesproken! Stap is een winkel binnen . Heel vaak kan er geen fatsoenlijke begroeting af hetgeen in Nederland nauwelijks denkbaar is en voordringen voor een westerse toerist schijnt een recht van de Thai-en te zijn!

  Reply
 2. Onbeschoft gedrag laat dat duidelijk zijn.
  Echter hoevaak je niet ziet dat Thai in een lotus houding zitten en dan met blote voeten op stoelen is ook niet smakelijk als je in een restaurant zit te eten.
  Er wordt vaak gesuggereerd dat dat de toeristen onfatsoenlijk gedrag vertonen.
  Echter is de thai wel fatsoenlijk als ze letterlijk voordringen bij het wachten op een bus?
  Je over de tenen rijden als je oversteekt?
  Een bestelling schreeuwt als er nog een rij staat voor hun?
  De muziek zo hard aan hebben staan dat een halve straat er last van heeft?
  Dat de thai en anderen zich ergeren aan het blote voeten gedrag is een incident.
  De overige zaken zijn structureel.
  En dan zijn er weer een heleboel die roepen van dit is Thailand.
  Maar onbeschoft gedrag van taxi’s, tuk tuk enz ach ook structureel.
  Dat dit breed in de pers wordt gezet?
  Zolangzamerhand weet een ieder dat Thailand niet veranderd en mensen niet voor niets uitwijken naar buurlanden.

  Reply
 3. Ach ja, mensen uit westerse landen hebben thuis te weinig opvoeding voor normen en waarden. Niet alleen de jeugd maar ook de oudjes hebben dat. Het gebeurt niet alleen in Thailand, maar ik zie dit overal in vakantie landen. Het is jammer voor een land als Thailand voor het geld en zo goedkoop mogelijk mensen binnen halen voor de vakantievierders. In grote steden zie ik de jeugd zoals in Bangkok en Chiang Mai al zijn bedorven door de komst van buitenlanders. Neem voorbeeld als Singapore en Dubai, daar wordt struktueel de prijzen duurder gemaakt voor vakantievierders.

  Reply
 4. U geeft aan dat het hier niet onbeleefd zou zijn om je voeten boven iemands hoofd te houden, of je voeten op tafel neer te leggen, maar dat is wel zeer onbeleefd. (Behalve bij rustpauzes voor beroepsdansers in hun eigen omgeving. Tijdens hun break kunnen zij die benen wel eens hoger leggen en in een theater kan het dan zijn dat zij in de publieksstoelen zitten en anderen er ook rusten of de repetitie volgen en dan een paar voeten naast zich krijgen.)
  Met een voet over een knie leggen is eigenlijk ook niet netjes, maar men treft wel mensen aan die zo in een armstoel zitten, echter getuigen zulke zitwijzen niet van opvoeding.

  Die persoon op de video doet echt iets ongehoord; ook voor onze streken. En de personen die naast haar zaten konden haar daar gerust over aanspreken. Dat zij dat niet durven getuigd ook veel over hen zelf.

  Reply
 5. Slap the bitch! En donder haar uit die bus….heb je geen respect voor de thaise cultuur blijf dan weg!

  Reply
 6. Als ze niet luistert zet je haar de bus uit.

  Reply
 7. Dit is zeer asociaal gedrag. Schande !
  Jammer zo krijgen de buitenlanders een slechte naam doir zulke figuren.

  Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.