fbpx
Praktische informatie 

Wielrennen in Thailand, kan dat?

In Thailand komt het kwik vaak boven de 30 graden. En nog erger. De luchtvochtigheid is hoog. En
toch kun je sporten en dus wielrennen in Thailand

“In zo’n klimaat kun je niet sporten” of “Dat de Thai zelf niet aan sport doen, bewijst het toch al”. Dit soort uitspraken zijn onzin. Je kunt namelijk wel sporten in Thailand.

Het is anders dan in Nederland of België, dat klopt. Maar als je een paar voorzorgsmaatregelen in acht neemt dan kun je heerlijk uitleven. Een vriend van mij rijdt elke week 80 tot 100 kilometer op de

Wielrennen in Rayong

Ik ben een keer met hem en een collega van hem mee gefietst. Ik mocht zijn oude fiets lenen, die toen al veel beter was dan mijn eigen fiets. Het reed zo lekker dat ik thuis meteen een andere fiets gekocht heb. We gingen die dag voor 60 kilometer, want mijn vriend en zijn collega hadden de dag al bijna 110 km gedaan. Een route langs de kust in de Thaise provincie Rayong.

We vertrokken vroeg, dat is een van de belangrijke aspecten van het sporten in Thailand. Sporten doe je in de vroege ochtenduren, dan is de temperatuur vaak nog behaaglijk. Met zijn drietjes konden we lekker tempo maken, de wegen in Rayong (en ook op andere plekken in Thailand) zijn vaak langgerekte slierten, eindeloos lang.

Geen stoplichten en zeker geen bejaarde fietsers die in groepen door bossen en over heide trekken, zoals in Nederland. Wel moet je in Thailand oppassen voor de medeweggebruikers.

Wielrennen in ThailandMet de fiets de markt op

De Thai kent de fiets nauwelijks, en in de hiërarchie van de straat sta je dan ook helemaal onderaan de ladder. Koers altijd met in je achterhoofd de mogelijkheid dat er gekke dingen kunnen gebeuren, blijf op je hoede.

Wat wel weer leuk is, om achter een motortje dat te zwaar beladen is met goederen of kinderen, te gaan hangen. Die rijden vaak 40 kilometer per uur of net iets harder. Probeer ze maar bij te houden.

Oppassen!

Vooral in de steden is het oppassen geblazen. Thai kunnen jouw snelheid niet echt inschatten. Ze steken gewoon over en schrikken zich de pleuris als je twee seconden later al bij hun bent. In de bebouwde kom kun je beter even gas terugnemen tot 20 – 25 kilometer per uur.

Wat ik nog wel erg grappig vond, is dat er op onze route een marktje lag. Dan ga je dus in een slakkentempo over de markt. In Nederland zou je allerlei verwensingen naar je hoofd krijgen (misschien zelfs rotte tomaten), maar de Thai vinden het prachtig. Het was een heerlijke rit die ik niet snel zal vergeten.

Wielrennen in Thailand, het kan

Kortom, je kunt gewoon sporten en wielrennen in Thailand. Ik zet nog even de zaken op een rij waar je op moet letten:

  • Sporten in de ochtenduren, ga voor acht uur op weg
  • Neem voldoende drinken en eten mee
  • Smeer je in tegen de zonnebrand
  • Stop onderweg om te rusten en wat te drinken
  • Neem geld mee, handig als je pech krijgt of zonder drinken
  • Krijg je hongerklop, overal staan eetstandjes.
  • Let op het verkeer, het verkeer let nl niet op jou
  • Rij rustig in de bebouwde kom
  • In alle gevallen: Safety first! Rij niet zo roekeloos als in je eigen land zou doen.
  • En geniet van de reacties: De Thai snappen niks van onze behoefte om te sporten.

Lees ook