fbpx
Welk eiland in Thailand?Advertorial Ontdek Thailand Uitgelicht 

Welk eiland in Thailand?

Welk eiland in Thailand?Wie wil er niet naar de tropische eilanden van Thailand, in een hangmat liggen en melk drinken uit een kokosnoot? Misschien niet met je billen bloot, maar het ultieme vakantiebeeld werd wel érg goed verwoord in dit Kinderen-voor-Kinderen lied. Misschien heb je de neiging (wij in elk geval wel) om een plek te idealiseren, dan ontkom je bijna niet aan een teleurstelling. Daarom geven we je hieronder een realistisch beeld van wat je kunt verwachten op een aantal bekende Thaise eilanden.

Ko Phi Phi

Zo’n 20 jaar geleden waren de Phi Phi-eilanden een oase van rust. Alleen de echte avonturiers gingen erheen en verbleven in simpele accommodaties. Sinds de jaren ’90 is het toerisme er enorm opgekomen en vanaf 2000 werd Ko Phi Phi een topbestemming doordat de film The Beach de eilanden bekend maakte als een tropisch paradijs. Wie het `paradijs` wil zien, moet zich echter 2 dingen realiseren:

De eilanden werden ernstig getroffen door de tsunami als gevolg van de zeebeving in 2004 bij Indonesië. De vloedgolven die de Phi Phi-eilanden bereikten, veroorzaakten zeer grote schade. Van de 10.000 mensen (!) die op dat moment volgens schattingen op de eilanden waren, stierven er meer dan 1000. Het grootste deel van de infrastructuur werd verwoest. Er is veel heropgebouwd, maar de moderne stenen bouwwerken misstaan. Met name de aankomst op Tonsai pier, is een desillusie. Heet, druk, smerig en vol.

Maar er is hoop: hoe verder weg je gaat van de pier, hoe mooier, rustiger en sfeervoller het wordt. Er zijn nog altijd idyllische locaties en accommodaties op Phi Phi, maar ze liggen dus wat afgelegen en zijn veelal alleen over water bereikbaar per boottransfer vanaf Tonsai pier, idyllisch heeft er nu dus een meerprijs.

Ko_Phi_PhiOverigens komen overdag hordes toeristen vanuit Phuket of Krabi op dagtrip naar Phi Phi. De boten varen hun vaste routes, gooien massaal anker uit in het water zodat er gesnorkeld kan worden. Het is rondom Phi Phi dus allerminst rustig (overdag).

Ko Samui en Phuket

Dan zijn er Ko Samui aan de oostkant en Phuket aan de westkant van het land. Beide inmiddels wereldbekende Thaise strandbestemmingen met zelfs een internationale luchthaven. Phuket is door haar locatie altijd al interessant geweest voor handelslieden die op weg waren van India naar China. Je vindt er veel Chinese en Portugese invloeden maar de zuidwest kant is met name volgebouwd met hoge appartemententorens, winkelcentra en uitgaansgebieden.

De toeristische ontwikkeling op Ko Samui begon rond 1970 met de komst van rugzaktoeristen op zoek naar nog relatief ongerepte gebieden. Ko Samui bleek toen een uitstekende bestemming. Het lag geïsoleerd (er was slechts 1 nachtboot) en kende nauwelijks faciliteiten.

Toen Phuket steeds meer problemen kreeg door de groei als vakantiebestemming (overbebouwing, prijsstijging, vervuiling), werd Ko Samui hét alternatief met bovendien een beter klimaat (regenseizoen Phuket mei – oktober, regenseizoen Samui november-december). Inmiddels heeft het massatoerisme het eiland ook gevonden. In 1999 bezochten 776.000 toeristen het eiland, in 2013 waren het er 1,5 miljoen (gedeeld door 365 dagen, zijn dat 4100 toeristen per dag gemiddeld). De bouwactiviteiten zijn vooral zichtbaar in Chaweng, Bophut, Maenam en Lamai.

Maar ook hier geldt voor beide: er is veel ruimte en er zijn eigenlijk stranden voor iedereen; wie reuring wil, kiest voor de drukkere strandlocaties (Patong, Karon en Kata op Phuket, Chaweng en Lamai op Samui), wie een beetje reuzin wil maar niet te veel, kiest voor Kamala of Bangtao op Phuket, of Bophut of Maenam op Samui.

Welk eiland in Thailand?Wie écht `op het eind van de wereld` wil zitten, 21:00 een prima bedtijd vindt en een heel goed boek wil uitlezen, kan Phuket of Samui gebruiken als springplank om vervolgens te verblijven op een van de kleinere eilanden in de omgeving.

Ko Raya

Vanuit Phuket vaar je in krap een uur naar het bountyeiland Ko Raya. Op het eiland rijden geen auto’s, behalve de tractor die je naar je hotel brengt. Je vindt ook hier naast pittoreske baaien, witte zandstranden, wuivende kokospalmen en een helderblauwe zee, de nodige bouwprojecten of afval langs de weg, maar er is meer een op-je-blote-voeten-lopen sfeer, het eiland is zo klein dat je het rond kunt lopen en heel overzichtelijk en de stranden zijn rustig. Het eiland biedt mogelijkheden voor snorkelen en duiken. Een ideaal eiland voor een lekkere strandafsluiter, dichtbij de luchthaven van Phuket.

Ko Pha Ngan

Het eiland Ko Pha Ngan ligt op een uurtje varen ten noorden van Ko Samui.  Het is ook een stuk kleiner en minder ontwikkeld als Ko Samui, maar toch nog behoorlijk groot en het binnenland is vrij ontoegankelijk. Ko Pha Ngan heeft kokosnoot palmen, tropische, heuvelachtige natuur en poederwitte stranden, maar bovenal is het eiland beroemd vanwege de maandelijkse volle maan feesten, de beroemde Full Moon parties op het strand van Had Rin.

Bij aankomst op de gelijknamige pier krijg je een beetje dezelfde ervaring als op Ko Phi Phi: zicht op veel bebouwing en gedoe bij het van boord gaan (er wordt geprobeerd je naar accommodaties te lokken). Wie voor de party komt (wat we iedereen aanraden die van housemuziek houdt en sociaal contact zoekt) is Had Rin natuurlijk de A-locatie (wel oordopjes meenemen als je ooit wilt slapen).

Welk eiland in Thailand?Thong Nai Pan

Maar ook hier geldt: voor een rustige hangmat-ervaring, regel je accommodatie van tevoren en (ver) weg van Had Rin. Dan word je keurig opgewacht en per jeep of pick-up truck over hobbelige zandwegen naar je paradijs bestemming gebracht. En die zijn er zeker, zoals het oneindig lange, schitterende witte zandstrand van Thong Nai Pan. Er zijn slechts een paar houten barretjes, de zonsopgang is onvergetelijk en als je er ’s avonds de sterrenhemel ziet, mits er geen volle maan is, is er niets wat tegenvalt en kun je alleen maar genieten en blij zijn dat je naar dit eiland in Thailand bent gekomen.

Welk eiland in Thailand?

Er zijn nog talloze andere eilanden en strandbestemmingen in Thailand, maar mocht je uit bovenstaande je keuze(s) hebben kunnen maken, dan kun je op reisorganisatie Thailand online vertrouwen om hotels voor je te boeken op de juiste locaties. Je gaat niet elke week naar het paradijs, dus als je gaat, kun je het maar beter goed regelen om teleurstelling te voorkomen. Thailand online specialisten zijn regelmatig zelf op de eilanden om te controleren of kwaliteit en sfeer van hotels nog gewaarborgd is en of er geen bouwprojecten naast zijn, om maar eens wat te noemen. En om er zelf ook te genieten, natuurlijk.

Lees ook