Geen papier maar waterslang naast de Thaise wc

Ik mis ‘m als ik in Nederland ben: het Thaise toilet. Het is weer behelpen met droog en nat wc-papier. Nee, geef mij maar de waterslang naast de Thaise wc.

In een heet land als Thailand liggen ziektes altijd op de loer. De bacillen en virussen gedijen prima op dit zwoele en vochtige klimaat. Persoonlijke hygiëne is zeer belangrijk, wil je gezond blijven. Dat er dus behalve papier ook een waterslang naast de Thaise wc hangt, is gewoon een kwestie van hygiëne


Persoonlijke hygiëne

De Thai die ik ken gaan ten minste twee keer per dag onder de douche. Als ze opstaan en voordat ze naar bed gaan behoort een wasbeurt tot een van de vaste rituelen. Maar meestal hanteren ze de douchekop of wateremmer veel vaker.

En dan wordt er ook even flink geschrobd. Regelmatig heb ik Thai met rode huid uit de badkamer zien komen. Vooral de genitale zones en de voeten krijgen extra aandacht. Bij vrouwen is een schimmelinfectie niet ongebruikelijk, omdat ze de vagina iets te vaak en te goed wassen. De natuurlijke balans is weg en schimmels slaan toe.

waterslang naast de Thais wc

Vies toilet

Dezelfde properheid vind je ook weer terug op de wc’s. Niet dat die zelf altijd blinkend en naar rozend ruikend je uitnodigen om je behoefte te komen doen. Integendeel, vaak zijn het de smerigste plekken die je in Thailand kunt vinden. Ik heb er even aan moeten wennen, voorheen waren er wc’s waar ik weigerde mijn behoefte te doen. Maar ja, je weet niet wanneer de volgende stop is. En misschien is die plek er nog wel slechter aan toe dan deze…

Wat enigszins hilarisch is, is  hoe smerig de wc ook is, er hangt vrijwel altijd zo’n waterslang met knijper en douchekop. Of het nu een Frans hurktoilet is, een verlopen zittoilet in een restaurant of een chique kabinet in een vijfsterren hotel.  Om de billen en anderszins schoon te wassen.

 waterslang naast de Thais wcVeel schoner, die waterslang naast de Thaise wc

De eerste keer dat ik Thailand was, begreep ik het systeem niet zo goed. Ik dacht “Hé wat slim. Dan hoef je de remsporen niet met een borstel weg te halen. Veel schoner dit.” Later kwam ik er pas achter dat het bedoeld is om remsporen te voorkomen. Namelijk die in je onderbroek.

Sindsdien ben ik er aan verslaafd. Het zo veel frisser om jezelf te wassen na een toiletbezoek. Gewoon de straal even flink op de billen, en dan met wc-papier drogen. Misschien doe ik het wel helemaal verkeerd, maar ik vind dit de meest logische manier. Vooral omdat je wc-papier in Thailand in een prullenbak naast de wc moet doen, want anders verstopt het toilet. Dan doe ik daar toch liever een beetje vochtig maar redelijk schoon papier in.

Thuis wil ik ook een waterslang

Ik snap niet dat het hier in Nederland nog niet is ingeburgerd, zo’n waterslang naast het toilet. We wassen wel onze handen na een bezoekje aan het kleinste kamertje, maar we hannesen nog steeds met droog papier en nat wc-tissues als het om de billen gaat.

Die laatste mag je ook al niet door de wc spoelen, want daar lopen machines van de waterzuivering op stuk. En dan wordt de rioolbelasting dadelijk nog hoger! Kortom, het is hygienischer en goedkoper zo’n waterslang naast de Thaise wc.

Ik heb me al voorgenomen: de volgende keer dat ik in Thailand ben, smokkel ik zo’n waterslang met knijper en doucheknop terug naar Nederland. Laat ‘m op mijn wc monteren, want ik heb zelf twee linkerhanden. En dan mag iedereen ‘m komen uitproberen.

8 Comments - Write a Comment

 1. Hier zijn er volop verkrijgbaar, en in een goede kwaliteit http://www.bidetdouche.nl

  Reply
 2. maar is de max , koud water op je reet , en ik vind dat ook nice zulke kontspuit , ik breng volgend jaar ook 1 mee

  Reply
 3. Wij hebben er vorig jaar een meegenomen uit Thailand, gekocht bij Homepro. In Nederland een thermostaatkraan laten monteren en daar de slang op aangesloten, dus lekker warm water. Deze thermostaatkraan aan de zijkant van het badkamermeubel laten monteren, zodat hij uit het zicht zit.

  Reply
 4. Zeker waar, ik mis die waterslang ook wanneer ik een keer in Nederland ben. Denk dat een waterslang zelfs hygienischer is dan een bidet.

  Reply
 5. Ik gebruik zo’n kontspuit hier al jaren. De spuit meegenomen uit Thailand en hier de rest van de spullen erbij gekocht en gemonteerd.
  Houd er rekening mee, dat de waterdruk hier wel tot 5x hoger kan zijn dan in Thailand. Daar zijn niet alle spuiten op berekend en gaan lekken. Dat was voor mij een reden om een extra stopkraan te monteren, die na gebruik altijd wordt dichtgedraaid. In Thailand heeft iedere toiletruimte een afvoerputje en hier niet. Als je de kontspuit hier voor het eerst gebruikt, is het niet alleen schrikken van de koude-, maar ook van de harde straal. Alles bij elkaar is het goed te doen.

  Reply
 6. Bij de gamma hebben ze erg genoeg liggen hoor hoef je niet mee te nemen uit Thailand als ik bij familie ben word er speciaal wc papier gehaald niemand gebruikt daar wc papier maar aangezien er geen water is overdag en ik geen zin heb om met een emmertje wat aan te rommelen dan toch maar papier en idd ik wil er ook wel 1 op mijn wc in Holland

  Reply
 7. Da’s waar Riny. Dat wordt of op de tanden bijten of ook warm water erbij aansluiten

  Reply
 8. Dat wordt dan wel even schrikken met zo`n kontenspuiter in Nederland John.De water temparatuur is in Nederland minimaal 10 graden kouder.

  Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.