fbpx
waterslang naast de Thais wcColumn Opmerkelijk Uitgelicht 

Geen papier maar waterslang naast de Thaise wc

Ik mis ‘m als ik in Nederland ben: het Thaise toilet. Het is weer behelpen met droog en nat wc-papier. Nee, geef mij maar de waterslang naast de Thaise wc.

In een heet land als Thailand liggen ziektes altijd op de loer. De bacillen en virussen gedijen prima op dit zwoele en vochtige klimaat. Persoonlijke hygiëne is zeer belangrijk, wil je gezond blijven. Dat er dus behalve papier ook een waterslang naast de Thaise wc hangt, is gewoon een kwestie van hygiëne

Persoonlijke hygiëne

De Thai die ik ken gaan ten minste twee keer per dag onder de douche. Als ze opstaan en voordat ze naar bed gaan behoort een wasbeurt tot een van de vaste rituelen. Maar meestal hanteren ze de douchekop of wateremmer veel vaker.

En dan wordt er ook even flink geschrobd. Regelmatig heb ik Thai met rode huid uit de badkamer zien komen. Vooral de genitale zones en de voeten krijgen extra aandacht. Bij vrouwen is een schimmelinfectie niet ongebruikelijk, omdat ze de vagina iets te vaak en te goed wassen. De natuurlijke balans is weg en schimmels slaan toe.

waterslang naast de Thais wc

Vies toilet

Dezelfde properheid vind je ook weer terug op de wc’s. Niet dat die zelf altijd blinkend en naar rozend ruikend je uitnodigen om je behoefte te komen doen. Integendeel, vaak zijn het de smerigste plekken die je in Thailand kunt vinden. Ik heb er even aan moeten wennen, voorheen waren er wc’s waar ik weigerde mijn behoefte te doen. Maar ja, je weet niet wanneer de volgende stop is. En misschien is die plek er nog wel slechter aan toe dan deze…

Wat enigszins hilarisch is, is  hoe smerig de wc ook is, er hangt vrijwel altijd zo’n waterslang met knijper en douchekop. Of het nu een Frans hurktoilet is, een verlopen zittoilet in een restaurant of een chique kabinet in een vijfsterren hotel.  Om de billen en anderszins schoon te wassen.

 waterslang naast de Thais wcVeel schoner, die waterslang naast de Thaise wc

De eerste keer dat ik Thailand was, begreep ik het systeem niet zo goed. Ik dacht “Hé wat slim. Dan hoef je de remsporen niet met een borstel weg te halen. Veel schoner dit.” Later kwam ik er pas achter dat het bedoeld is om remsporen te voorkomen. Namelijk die in je onderbroek.

Sindsdien ben ik er aan verslaafd. Het zo veel frisser om jezelf te wassen na een toiletbezoek. Gewoon de straal even flink op de billen, en dan met wc-papier drogen. Misschien doe ik het wel helemaal verkeerd, maar ik vind dit de meest logische manier. Vooral omdat je wc-papier in Thailand in een prullenbak naast de wc moet doen, want anders verstopt het toilet. Dan doe ik daar toch liever een beetje vochtig maar redelijk schoon papier in.

Thuis wil ik ook een waterslang

Ik snap niet dat het hier in Nederland nog niet is ingeburgerd, zo’n waterslang naast het toilet. We wassen wel onze handen na een bezoekje aan het kleinste kamertje, maar we hannesen nog steeds met droog papier en nat wc-tissues als het om de billen gaat.

Die laatste mag je ook al niet door de wc spoelen, want daar lopen machines van de waterzuivering op stuk. En dan wordt de rioolbelasting dadelijk nog hoger! Kortom, het is hygienischer en goedkoper zo’n waterslang naast de Thaise wc.

Ik heb me al voorgenomen: de volgende keer dat ik in Thailand ben, smokkel ik zo’n waterslang met knijper en doucheknop terug naar Nederland. Laat ‘m op mijn wc monteren, want ik heb zelf twee linkerhanden. En dan mag iedereen ‘m komen uitproberen.

Lees ook

%d bloggers liken dit: