Wat zijn de kosten in Thailand?

Het is een vraag die volgers ons vaak stellen. En die vraag is minder makkelijk te beantwoorden dan het lijkt. Want de kosten in Thailand zijn voor iedereen anders. 

Verblijf je bijvoorbeeld in een Bed & Breakfast, dan zijn je dagelijkse kosten heel anders dan wanneer je in een viersterren resort verblijft.


Eet je op straat, zoals de Thai doen? Of ga je elke avond naar een restaurant? Hou je van shoppen en evenementen, of lig je liever aan het strand?

Ga je uit? Discotheken of in een bar? Drink je bier, cola of exotische cocktails. In feite kun je de kosten in Thailand zo hoog of laag houden als je zelf wilt.

Eten en drinken

Als je op straat eet, dan kun je voor rond de 50 baht goed eten. En dan hebben we het over een complete maaltijd. Rijst, kip, soep, omelet. Als je naar de Thaise familierestaurantjes gaat (keuken voor in de zaak, plastic stoelen en tafels om aan te zitten) dan ben je iets duurder uit. Reken dan om 100 tot 150 baht per persoon.

kosten in ThailandGa je echter naar Thaise restaurants die airco hebben en goed ingericht zijn. Reken dan op ongeveer 400 baht. Sushi, Koreaans, Japans of westerse restaurant. Dan betaal je rond de 1000-1200 baht per persoon.

Lokale bieren (Chang, Leo, Singha) zijn redelijk goedkoop en vaak per halve liter verkrijgbaar. Ze word met ijs in je glas geserveerd. Maar dat hoeft niet, als je dat niet wilt.

Bronwater en frisdrank is eveneens betaalbaar. Wijn en sterke dranken (uitgezonderd de Thaise) zijn prijzig.

Verblijf

Ook hier is de keuze reuze. Afhankelijk van waar je bent in Thailand en wat je wilt. In Bangkok zijn de prijzen uiteraard hoger dan in elders in Thailand. Ruim genomen kun je een kamer met bed, douche en airco hebben vanaf zo’n 600 baht.

In Bangkok liggen zoals gezegd de prijzen iets hoger en moet je rekening houden met 800 baht. Goedkoper kan wel, voor 200 baht kun je ook kamer vinden (rond Khao San Road), maar dan slaap je in een dorm. Uiteraard met gedeelde wc en douche.

kosten in ThailandGa je voor mee dan driesterren hotels, dan lopen de prijzen natuurlijk snel op. Dan kan een kamer al gauw 2000 baht per nacht kosten. Dat is ruim vijftig euro. Duurder kan ook. Vaak is er geen ontbijt bij het verblijf inbegrepen. Daar moet je dan extra voor betalen.

Andere kosten in Thailand

Bij overige kosten moet je denken aan het maken van tours, persoonlijke hygiëne, transactiekosten bij het pinnen etc. Het maken van georganiseerde tours is super makkelijk. Op iedere straathoek (of bij je hotel) boek je een tour waarbij je meerdere bezienswaardigheden combineert.

Het is overigens heel leuk om de kosten te besparen en zelf op pad te gaan. Huur je eigen scooter of regel een privé-taxi (elke taxichauffeur kun je inhuren) en ga op avontuur. Heel leuk om te doen. En je sluit er ook vriendschappen mee, want zo’n taxichauffeur weet de plekjes waar de ‘gewone toeristen’ niet komen.

11 Comments - Write a Comment

 1. John, je zegt, voor veel mensen is, hoe de thai omgaan met de regels omgaan , juist de reden om naar thailand te gaan . Je zegt dus eigelijk, omdat de thai de regels en wetten aan hun laars lappen komen de mensen naar thailand. Ja idd kan er in Thailand veel zaken die het daglicht niet of een maar een beetje kunnen verdragen . En zijn er veel regels die er niet zo toe doen maar als je te maken krijgt met de wet, politie en het rechtsysteem! Dan ben je , zeker als farang gewoon de klos. Coruptie ten top. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van Thai, heb een thaise familie en het is een prachtland maar weet ook dat er een heel andere kan aan zit. Dus beter wel de regels volgen zou ik zeggen!

  Reply
 2. Ik rij al ruim 35 jaar motor! Ook in thai hebben we onze eigen scooters en deze zijn goed verzekerd! Een scooter huren is gewoon link. Er worden hier een goede tips gegeven, maak vooraf foto’s van de scooter…..rij voorzichtig….rij alleen met en motor rijbewijs die ook in thai geldig is. Toch is dat onverstandig. Het kan heel lang goed gaan maar als het fout gaat ben je flink de klos en draai je voor ALLE kosten op! Kosten aan voertuigen, ziekenhuiskosten en als je iemand het ziekenhuis inrijd of een dodelijk ongeluk veroorzaakt of bij betrokken bent kun je gaan zitten! Let wel, jij kunt misschien wel goed rijden maar vele thai niet. Aangezien jij hier de farang bent ben je meestal op voorhand de klos. Ik praat hier uit ervaring! Omdat we goed verzekerd zijn en goed thuis zijn in het thaise recht, dankzij vrienden en fam., kwamen we goed weg. De meeste die thailand bezoeken en er zelfs wonen hebben dit geluk niet! Er zijn voorbeelden van farang die een ongeluk kregen en zelfs bij het ziekenhuis niet geholpen werden omdat er niet contant vooraf werdt betaald! Ik heb zelf gezien dat een scooterrijder met zwaar hersenletsel in de hal bleef liggen en zijn vriendin geld inzamelde buiten zodat deze jongen geholpen kon worden. Je regeld dat maar later met je verzekering werdt er gezegd!
  Wat ik wil zeggen, denk na voordat je op een scooter stapt of zelfs een auto huurt cq gebruikt! Het kan goed gaan maar het kan ook je vakantie cq verblijf in een klap verzieken met alle gevolgen van dien. TIP, Dus regel t goed en dan kan je veel plezier beleven of zie er van af en huur een privetaxi…..je wilt tenslotte thuis komen met veel mooie herrineringen!

  Reply
 3. Niet zo overdreven allemaal. Ja een brommer huren in thailand behoeft enige voorzichtigheid. Ik huur al jaren een scooters in thailand en er is nog nooit iets gebeurd. Als ik zie hoe achterlijk sommige farang rondscheuren is het niet zo verwonderlijk dat ze enige tijd later in het verband rondlopen. De lage kosten en prachtige plaatsen die je kunt bereiken met een scooter zijn priceless. Doe voorzichtig, zorg dat je goed snapt hoe het verkeer werkt en zorg ervoor dat je een beetje oplet dat de scooter in goede staat is. Test de remmen en neem voor het huren fotos van eventuele schade. En dan… vooral genieten!!!

  Reply
 4. Maar 1 antwoord heel dom John.
  Er gebeuren heel veel ongelukken met die dingen,
  Ik overwinter al Harm in Thailand.

  Reply
  1. Nee, dom zou zijn als je geen scooters meer gebruikt, omdat andere onvoorzichtig rijden of er dronken opstappen. Dan stop je met genieten van zo’n fijne manier om je omgeving te verkennen.

   Reply
  2. Suzanne, hoe doe jij een rem test? Hoe goed ken en snap jij het thaise verkeer? Ik rij al jaren rond in Bangkok en de rest van Thai maar snap er soms niks van! Je hebt achterlijk farang gezien op een scooter. Dan heb je ook achterlijke thai gezien op een scooter. Als jij met een van die thai een aanrijding krijgt ben jij waarschijnlijk de klos!
   Bij mij reed een dronken scooter mn auto binnen. Ik reed op een voorangsweg! Hij reed zonderhelm ,te hard en dronken! Ik werd aansprakelijk gesteld voor alle kosten. Het was te danken dat we advocaten in de familie hebben dat deze man uiteindelijk verantwoordelijk werdt gesteld. Een kale kip kun je niet plukken dus de kosten aan de auto hebben we zelf betaald. Je rijd vaak rond op een scooter en dus tot nu toe heb je gewoon geluk gehad. Hoop voor je dat dat zo blijft maar ben je wel bewust van de risico’s en noem de opmerkingen hier niet overdreven! Kan er een boek ver schrijven!

   Reply
   1. Jij hebt een vervelende ervaring gehad. Daar staan heel veel mooie ervaringen op de scooter tegenover van anderen. Je hebt gelijk dat mensen op een scooter in Thailand goed moeten beseffen hoe kwetsbaar ze zijn. Ik ben blij dat ik het risico neem en genomen heb. Het heeft me prachtige vergezichten, ontmoetingen en ervaringen opgeleverd.

    Reply
 5. Ik ben het helemaal eens metBert Kwantes, en zeker een site als ” hier is Thailand” zou het scooter rijden niet moeten promoten, de meeste farang weten niet dat hier een motor rijbewijs voor benodigd is en lopen buiten niet vergoede letselschade ok nog een enorm risico voor wat betreft aansprakelijkheid. Dus een betere voorlichting zou op zijn plaats zijn!!!

  Reply
  1. Jullie overdrijven. Het is een fijne manier om de omgeving te verkennen, mits je voorzichtig rijdt. Er staan veel verhalen op onze site waar je op moet letten, dat je eigenlijk een rijbewijs nodig hebt, en dat je onverzekerd rondrijdt. Voor veel mensen is hoe de Thai omgaan met de regels juist de reden om naar Thailand te komen. Ben trouwens benieuwd wat je bedoelt met ‘een site als Hieristhailand’.

   Reply
 6. Huur je eigen scooter? Als ik zie hoeveel mensen er in verband rondlopen naar aanleiding van een ongeval, lijkt het mij nu niet zo’n goede besparingstip. Buiten het feit dat de “meeste” niet over de juiste papieren beschikken en dus in principe strafbaar zijn (en dan laat ik het aspect “verzekering en vergoeding ziektenkosten in het buitenland” als er iets gebeurd, nog maar even achterwege). Wat mij betreft dus de meest waardeloze tip die je kunt geven.

  Reply
  1. Uiteraard moet je oppassen in het Thaise verkeer, en er gebeuren veel ongelukken. Daar heb je gelijk in. Maar die gebeuren vrijwel allemaal door onvoorzichtig rijden (80 door de bocht op zo’n scooter met een korte broek aan) en onder invloed van alcohol. Ik heb honderden kilometers op de scooter afgelegd in Thailand, en nooit gevallen of een ongeluk gehad.

   Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.