fbpx
Chiang Rai Ontdek Thailand 

Wat Tham Plaa bij Chiang Rai

Er zijn tienduizenden boeddhistische tempels in Thailand. Een handjevol is zo bijzonder dat we er overschrijven. Wat Arun, Wat Pho en Wat Rong Khun kennen we allemaal. Wie had er al ooit gehoord over Wat Tham Plaa? 

Plaa is Thai voor vis(sen) en er is ook een visvijver in deze tempel. Maar er zijn meer apen! De naam Wat Tham Plaa komt dan ook ergens anders vandaan. Namelijk van Ban Tham Plaa, het piepkleine dorpje waar de tempel is gevestigd.

Ban Tham Plaa ligt op een klein uurtje rijden van Chiang Rai (klik hier voor Google Maps), Ten noorden van deze plaats in Noord-Thailand, tegen de grens met Myanmar aan. Het is een mooie tussenstop, wanneer je op weg bent naar Mae Sai, de beroemde grensplaats met het voormalige Birma.

Apen

Wanneer je onder de poort Wat Tham Plaa doorloopt zie je meteen een standaard met lange stokken. Die zijn bedoelt om de apen weg te houden. Maar die stokken heb je niet nodig, zolang je niets eetbaars bij je hebt.

Ik ben tussen alle apen doorgelopen en ze hadden niet eens belangstelling voor me. Ze gingen hun eigen gang.

Een stukje verderop is een vijver met daarin een skelet op een soort waterfiets. Schrik niet als het skelet ineens gaat fietsen! Een Thais grapje. Als je in het water kijkt zie je zwarte grote vissen. Je kunt apen en vissen voederen als je dat wilt, maar ik adviseer je dat niet te doen. Kijk maar rustig rond en laat de dieren dat ook maar doen.

Grot Wat Tham Plaa

Wat deze tempel echt bijzonder maakt is de grot. Om die te bereiken moet je wel een stevige klim maken. Ik ben aardig in conditie, maar kwam toch zwaar hijgend boven aan. Terwijl de klim er niet zo lang en moeilijk uitziet. Ga dus in een rustig tempo naar boven en rust regelmatig uit,

Maar de beloning is enorm. De grot zelf is van binnen al adembenemend. De lichtval maakt het alleen nog maar indrukwekkender. Het licht valt op een majestueuze wijze op het boeddha beeld dat in het midden van de grond staat.

En als je gelukt hebt zie je ook een zwerm vleermuizen hoog boven je vliegen.

Lees ook

%d bloggers liken dit: