fbpx
Wat te doen als een slang je aanvalt?Ontdek Thailand Uitgelicht 

Wat te doen als een slang je aanvalt?

Thailand is zo’n geweldig land, waar alles is wat je hartje begeert, dat je wel eens vergeet dat het een tropisch land is. Met tropische gevaren. Wat doe je bijvoorbeeld als een slang je aanvalt? 

Een kennis van me, die al geruime tijd in Thailand woont, en elk weekeinde gaat wielrennen, plaatst regelmatig filmpjes of foto’s op zijn Facebook van slangen die hij onderweg tegenkomt. Enkele daarvan zijn behoorlijk giftig. 

Ik heb er zelf ook een paar gezien, van diep groene tot kleine gele slangetjes. Ik heb geen idee welke gevaarlijk zijn en welke niet, dus ik blijf ver uit de buurt. Als ik ze spot. Gelukkig tot nu toe, is dat steeds het geval geweest.  Hier is een site (Engels) die meer informatie geeft)

Op Facebook gaat momenteel onderstaande video rond. Een man zit op zijn stoel te wachten en een slang valt hem om onduidelijke reden aan. De man schrikt uiteraard, maar weet de slang uiteindelijk te overmeesteren. Koelbloedig optreden! 

Als een slang je aanvalt en bijt

Dit liep dus goed af.  Maar nou te doen als je wel wordt gebeten. Hier een paar tips: 

  • Probeer rustig te blijven
  • Probeer zoveel mogelijk informatie over de slang te verzamelen, kleur, lengte, huidtekening en dergelijke zijn daarbij belangrijk (maar pak hem niet op!), zodat ze in het ziekenhuis weten wat voor tegengif ze moeten gebruiken
  • Houd het lichaamsdeel laag zodat het gif niet te snel verspreidt over de rest van het lichaam
  • Eventueel paracetamol tegen de pijn (geen aspirine)
  • Er zijn verschillende adviezen om het gif uit te zuigen en te snijden in de beet, maar meestal wordt het toch afgeraden dit te doen. Het kan vooral gevaarlijk zijn om een slangenbeet met de mond uit te zuigen. Het gif kan door het mondslijmvlies de bloedbaan bereiken!
  • Het gebruik van een goed werkend anti-slangen uitzuigpompje (te verkrijgen in de JoHo centers) is aan te raden als je er binnen een minuut na de beet mee aan de slag gaat, daarna heeft het niet veel zin meer

Lees ook