Wat Tai Phra Chao Yai Ong Din

Wat Tai Phra Chao Yai Ong DinEen wandeling door een stad als Ubon Ratchathani kan zeer verrassend zijn. Je kunt zomaar oog in oog staan met gelukszoekers, gelukbrengers, heiligdommen en… o ja: 7/11 ‘s.

Met de auto een stukje gaan rijden betekent bij elk verkeerslicht overvallen worden door bloemenverkopers met kransjes voor Boeddha. Het zijn echte waaghalzen die tussen de auto’s door sprinten om hun handeltjes te slijten.

Gelukzoekers met een bescheiden doel: de familie in leven houden. Weinig autoraampjes gaan open.
Eindelijk uit de warme auto en na een korte wandeling door Ubon Ratchathani kom ik bij een van die verrassingen, achter een hoge muur ligt, een Wat (Thai voor boeddhistische tempel).

Wat Tai Phra Chao Yai Ong DinWat Tai Phra Chao Yai Ong Din

Wat Taiteng is gelegen tussen Thanon Khuean Thani en Thanon Phrommarat in Ubon Ratchathani. Het is een Wat die als eerste indruk een van een Nederlands tuincentrum geeft. Een meer dan overvolle opeen stapeling van zeer bonte beelden uit de boeddhistische, hindoeïstische en Animistische tradities.

Het is een zeer levendige goed bezochte tempel als de bouwwerkzaamheden daar de maatstaf voor zijn. Op het terrein wordt elke meter benut om weer een nieuwe overkapping te bouwen voor de zoveelste god of boeddha. In strijd met het boeddhisme dat zegt geen godsdienst te zijn, worden er rijkelijk plaatsen gecreëerd om te mediteren en te aanbidden. Misschien is het een teken van tolerantie dat deze drie min of meer godsdiensten een plekje hebben binnen deze tempel.

Wat Tai Phra Chao Yai Ong DinDe vrede wordt bewaakt door het beeld van een soldaat tussen alle Ganesh-en. Op de achtergrond klinkt een enorme gong drie keer. Niet ten teken van de strijd of dat het eten klaar staat. Ook komen er geen monniken uit hun huisjes gekropen. Het is een teken van een andere bezoeker , die weet dat de getallen belangrijk zijn en drie is een mooi getal en de gong maakt een mooi geluid.

Wanneer ik wat langer rond loop en rust probeer te vinden in de visuele chaos, probeer ik een lijn te zien in de opbouw van de tempel. Ik heb hem niet kunnen ontdekken.

Wat Tai Phra Chao Yai Ong DinBij alle bouwmaterialen, steigers en afval staat in de hoek  een verzameling vlaggen. Thaise en vergeelde gelen vlaggen van de Koning hand in hand door elkaar. Hopelijk klaar om snel weer in alle rust uitgestoken te worden om iets te vieren.Share This Post

Post Comment