fbpx
Uitgelicht 

Wat Rong Suea Ten – a must visit in Chiang Rai?

Toeristen die de meest noordelijke provincie van Thailand bezoeken, Chiang Rai, kiezen vrijwel altijd voor een bezoek aan Wat Rong Khun, ook wel de Witte Tempel genoemd. En meestal voor de Gouden Driehoek.

Ik ben toch zo vrij de aandacht te vragen voor een redelijk nieuwe tempel in Chiang Rai: Wat Rong Suea Ten, opengesteld in 2016.  Voor de buitenlanders kunnen we deze tempel beter de Blue Temple of Blauwe Tempel noemen.

Deze tempel, die overigens nog niet helemaal af is, bevindt zich in Suea Ten (Rimkok). Suea Ten betekent “dansende tijger”. Naar verluidt, sprongen hier de tijgers over de rivier, de Mae Kok. Zodoende kreeg dit dorpje, nu deel van Chiang Rai, haar naam. Op de huidige locatie, bevond zich een ruïne van een oude tempel. Ruim 20 jaar geleden besloten de dorpsbewoners de tempel te herbouwen.

Wat Rong Suea Ten

 

Boeddha’s moraal

De stijl van deze tempel verraadt dat deze is ontworpen én gebouwd door een leerling van de in Thailand “wereldberoemde” artiest Chalermchai Kositpipat: Phutha Kabkaew. Om Dharma te symboliseren koos Phutha ervoor om de tempel blauw te maken vanwege Boeddha’s moraal.

Wat natuurlijk direct opvalt is dat de belangrijkste kleur bij deze tempel blauw is. Echter, er is meer. Loop rond de tempel en geniet van het geweldige gebruik van de kleuren en afwerking. Ook de enorme witte staande Boedha aan de achterkant buiten is indrukwekkend.

In 2005 was de grote witte Boedha in de tempel gereed, terwijl de tempel zelf gereed kwam in januari 2016.

Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik bij toeval tegen deze tempel aanliep, toentertijd nog niet officieel geopend. Ben er nu echter een aantal keren weergekeerd en ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben.

Ondergaande zon

De foto’s hebben het al verraden: dit keer besloot ik om Wat Rong Suea Ten niet overdag maar juist tijdens en na zonsondergang te bezoeken. Prima te doen, zo voor het avondeten. De kleuren van de tempel komen geweldig tot hun recht in het licht van de ondergaande zon. 

Dan rest nog het antwoord op de titel vraag: Wat Rong Suea Ten – a must visit in Chiang Rai? Ik ben sterk van mening dat deze tempel absoluut een must see is in Chiang Rai.

De toegang tot Wat Rong Suea Ten is gratis. Overdag kan deze tempel goed gecombineerd worden met een bezoek aan Baan Dam, het Zwarte Huis. Het ligt op dezelfde route. Wanneer u een fiets huurt is het eenvoudig naar Wat Rong Suea Ten te gaan. De tempel ligt juist aan de andere kant van de Mae Kok rivier (vanaf de stad).

Lees ook