Wat Phra Kaew: Tempel van de Emerald Boeddha


Het Koninklijk Paleis of Grand Palace in Bangkok is een van de grootste publiekstrekkers van de stad. Het gebied is bijna 100 hectare groot en bevat meer dan honderd gebouwen. De belangrijkste is waarschijnlijk Wat Phra Kaew: Tempel van de Emerald Boeddha.

Bekend onder de naam Wat Phra Kaew (officieel bekend als Wat Phra Sri Rattana Satsadaram) wordt de tempel beschouwd als de belangrijkste boeddhistische tempel in Thailand. Gelegen in het historische centrum van Bangkok. Hoewel het zeer gerespecteerde Boeddha beeld, emerald of smaragd Boeddha wordt genoemd is het zorgvuldig gesneden uit een blok van jade, een edelsteen. De Boeddha zit in een mediterende positie in de stijl van de Lanna, het oude koninkrijk van het noorden, daterend uit de 15e eeuw na Chr.
Wat Phra Kaew

De tempel vinden is niet zo moeilijk. Ga naar de plek waar de meeste mensen met camera’s staan en waarschijnlijk sta je voor een reeks van platforms. Drie goudkleurige torens ommuurt door wanden van glimmende edelstenen, mozaïektegeltjes en prachtig gestileerde bloemen.

Wacht je lang genoeg en mag je eindelijk de tempel binnen, dan kom je in een sprookjesachtige omgeving – de wijdingshal. Goed verlicht en omgeven door de bekende boeddhistische symbolen onder een afdakje zit het Boeddhabeeld. Je wordt er vanzelf stil van. Het is een van de kleinere beelden van Boeddha die je in tempels in Thailand zult vinden. Hoewel het klein, slechts 66 cm hoog is, is het belangrijkste icoon voor Thai.

Boeddhist of niet, je voelt de kracht die van het beeld uitgaat. Aan de voet van de met goud beklede troon bidden tientallen Thai.  Maar niemand mag in de buurt van de Emerald Boeddha komen, behalve de koning.

De mantels van de Boeddha

Drie keer per jaar, met de komst van het zomer, winter en regenseizoen, verandert de koning de mantel die het beeld bedekt. Het is een zeer belangrijk ritueel, het veranderen van de gewaden wordt uitgevoerd om geluk te brengen over het land gedurende de seizoenen.

In 1785 werd Bangkok de hoofdstad van Thailand en werd met de bouw van het koninklijk paleis op het voormalige China Town begonnen. Meteen verschijnen er tempels op het terrein. In tegenstelling tot normale boeddhistische tempels heeft Wat Phra Kaew geen woonruimten voor monniken. Het is ‘alleen’ een uitbundig gedecoreerd heilige gebouw, omgeven door standbeelden en pagodes. 

Een bezoek aan Wat Phrae Kaew en de tempels op het terrein van het koninklijk paleis hebben een overweldigende werking. Reden om nog eens terug te komen

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.