fbpx
Achtergrond Uitgelicht 

Hoe te waien in Thailand?

Waien in Thailand. Voor de Thai een belangrijk gebaar die de maatschappelijke positie bevestigt, als westerling kun je er beter niet aan beginnen.

Een van meest bekende gewoontes in Thailand is de manier waarop mensen elkaar begroeten. Met de wai. Daarbij worden de  handpalmen tegen elkaar aangedrukt en richting kin bewogen.

De wai is ontstaan in vroegere tijden waar menig conflict in het oude Siam werd uitgevochten. Beide partijen lieten hiermee elkaar zien dat ze ongewapend waren. Het ritueel is te vergelijken met het Indiase namasté gebaar.

Hoe hoog de handen gehouden moeten worden is afhankelijk van klasse, sekse en leeftijd. De lagere in rang begint met de wai en houdt de handen hoger en langer vast dan de hogergeplaatste, die de groet beantwoordt. Die hoogte is vaak erg subtiel en voor de doorsnee toerist kun je niet verwachten dat die het juiste gebaar geeft.

Straatverkopers

Hoe goed en leuk ook bedoeld. Nog te vaak zie ik westerlingen een wai geven aan kinderen, obers, serveersters en straatverkopers. Niet doen. Het kan zelfs als een belediging opgevat worden, aangezien zij in de Thaise hiërarchie een paar treden lager staan. Maar meestal lachen de Thai zich een breuk om die gekke farang. Want meestal zit hij er totaal naast.

RespectThailandLachtendeMensen

Er zijn er drie vormen van wai. De eerste is de meest gebruikelijk. De handen vroom gevouwen voor je borst. Bij mannen met de duim tussen de borstpartij, bij vrouwen in het decolleté. De ellebogen bevinden zich langs het lichaam, niet strak tegen de zij gedrukt.

De neus gaat langzaam naar de toppen van de vingers, je buigt daarbij het bovenlijf lichtjes. Hoe dieper de buiging, hoe dieper het respect voor de ander. Je ogen zijn op de grond gericht, je kijkt de ander niet aan.

Schoonouders

Natuurlijk geef je niet iedereen een wai, net zoals je niet telkens weer de handen schudt van je vrienden. Je glimlacht en zegt iets van ‘hallo , hoe is het?’. Ik adviseer zelf een korte knik als je toegewaid wordt. En als een Thai zijn hand uitsteekt om je te begroeten, dan schud je zijn hand. Alhoewel ze er meestal niet van houden, gezien de hitte en dus zweethanden.

Er is een uitzondering: mocht je je (aanstaande) schoonouders ontmoeten, maak dan de gewone wai, maar met een hele diepe buiging. Ze zullen het erg waarderen en je (aanstaande) echtgenote ook. Tip: oefen het eerst met je partner.

Lees ook

%d bloggers liken dit: