fbpx
Nieuws Uitgelicht 

Vriendschapsbruggen zijn snelwegen voor drugs

In Thailand worden veel initiatieven genomen om het verkeer tussen de buurlanden en Thailand te verbeteren. Nieuwe spoorwegen worden aangelegd,  nieuwe wegen met nieuwe bruggen worden gebouwd en nieuwe verbindingen via de lucht met de opkomende vliegmaatschappijen die zich een plaats op de markt willen veroveren.

Van dat laatste is Bangkok Airways een goed voorbeeld met extra bestemmingen en het verschijnen van nieuwe ticketsystemen waarbij je makkelijker een rondreis kunt maken. De nieuwe luchtverbindingen lijken alleen maar voordelen te hebben.

Via de lucht wordt ook wel gesmokkeld, maar lang niet zo veel als via de weg. Hier worden vrachtwagens vol in beslag genomen.

Vriendschapsbruggen zijn snelwegen voor drugs

Zo heeft het niet alleen maar voordelen deze openheid van verkeer. De Friendships bridges tussen Thailand en Laos en Myanmar en Laos leveren naast een hoop voordelen voor de transporteurs, ook nadelen op.

Een ander soort transporteur maakt er ook dankbaar gebruik van. Met de nieuwe snelle verbindingen is de drugssmokkel over de weg schrikbarend gestegen.

De vier landen die vroeger al een gouden driehoek hadden in de drugssmokkel en het verbouwen van het verboden goedje steken nu opnieuw de koppen bij elkaar,  Ze hebben een plan bedacht. Het gaat alleen Thailand al 20 miljoen baht kosten om de drugssmokkel te bestrijden. In de buurt van de bruggen gaan meer controles gehouden worden en staan speciale rechercheurs klaar om samen met officieren van Justitie de smokkel een halt toe te roepen.

Angstaanjagende cijfers in de eerste weken na de opening van de brug

Om een voorbeeld te geven van de ernst van de zaak. De vriendschapsbrug tussen Myanmar en Laos is op 2 mei feestelijke geopend, de officials waren nauwelijks weg of de smokkelaars gingen aan het werk. Sinds de opening nu zo’n zeven weken geleden heeft de lokale officier van Justitie al 21 ton aan cafeïne pillen in beslag genomen.

De cafeïne pillen worden gebruikt om speed te maken. De 21 ton zouden zo’n 500 tot 600 miljoen pillen speed hebben opgeleverd.

Dat de strijd heftig zal worden blijkt al uit het feit dat, ondanks of misschien wel dankzij de goede resultaten, de officier niet met naam genoemd wil worden.

Waar de overheid regels en wetten gebruikt om de orde te handhaven, gebruiken de drugsbendes geweld en bedreiging.

Het zal nog een harde en lange strijd worden voor de nieuwe transportwegen alleen maar gebruikt worden waarvoor de overheden ze bedoeld hebben.

Lees ook

%d bloggers liken dit: