fbpx
Uitgelicht 

De diverse vormen van vervoer in Thailand

Het leuke aan Thailand is dat je tijdens je reis een trein, lokale bus, binnenlandse vlucht, boot en minibusje kunt combineren. Doordat het land zo uitgestrekt is zijn de afstanden soms lang.

Door gebruik te maken van het juiste vervoer kun je zo op de leukste en meest efficiënte manier het land bereizen. En een plus aan het reizen met openbaar vervoer is dat je snel contact maakt met de lokale bevolking en andere reizigers.

De lokale bus

Thailand heeft een goed georganiseerd en groot busnetwerk. Grote en bekende plaatsen zijn met elkaar verbonden. Er is een verschil tussen de lijndienstbussen en de echte lokale bussen. Voor de kortere stukken is het een ervaring om de lokale bus te nemen. De plek van de chauffeur is behangen met tierelantijnen als bloemenkransen, foto’s van de koning en kleine Boeddha beeldjes.

Er is geen airco, maar alle deuren en ramen van de bus worden opengezet zodat het lekker doorlucht. Voor ons westerlingen is zo een bus vaak even behelpen. Met je knieën strak tegen de stoel van degene voor je en de boodschappen van je buurvrouw op je schoot, kronkel je door het Thaise landschap. Goed om te weten is dat de monniken altijd achterin de bus zitten, nooit naast een vrouw. Het wordt erg gewaardeerd als je deze plekken vrij houdt in de bus.

Voor de langere ritten kun je beter een comfortabele lijnbus nemen. De bussen vertrekken bijna altijd op tijd, hebben ruime plekken en airco. Die airco staat vaak op standje ‘vrieskou’ dus denk eraan om een trui mee te nemen. Er wordt een filmpje voor je opgezet, of als je geluk (of pech) hebt een karaoke dvd…

Over water

Vervoer in ThailandDe grote Thaise eilanden zijn allemaal goed bereikbaar met de ferry. Er zijn verschillende typen ferries, bijvoorbeeld een speedboat, expressboot en een catamaran. Aan boord is er altijd wel iets van een snack of frisdrank te koop. Wanneer er geen golfslag is zit je in het zonnetje op het dek. Dat is nog eens luxe reizen voor weinig geld! Wanneer er wel golfslag is zit je binnen in de gordels.

De kleinere afgelegen eilanden van Thailand zijn te bereiken per longtailboot. Dit is de boot die je misschien wel kent van de plaatjes; een lange houten boot die in vrolijke kleuren is geschilderd.

Voor een behouden vaart hangen de Thai gekleurde doeken en bloemenkransen aan de voorkant van de boot. Geen aanlegsteigers, maar gewoon zoals het hoort op een tropisch eiland; de boot schuift op het poederwitte zand en jij springt tot je enkels in het heldere water.

Volg het spoor

vervoer in ThailandHet vervoer per trein is goed georganiseerd. Vooral de lange stukken zijn goed te overbruggen met de nachttrein. De treinen zijn redelijk schoon en netjes, maar verwacht niet al te veel comfort. Je hebt meerdere klasse in de trein. De derde klasse zijn stoelen, de tweede klasse is een soort slaapzaaltje met meerdere smalle uitklapbedden. Je bagage kun je kwijt in de rekken naast of onder je bed. In de eerste klas heb je een coupe voor twee personen.

Evenveel ruimte, maar wel meer privacy. De (hurk)toiletten zijn op de gang, samen met een fonteintje met koud – niet drinkbaar – water. Verderop in de trein is een restauratiecoupe voor een Pad Thai en een kom noodle soup. Je raakt hier al snel aan de praat met andere mensen, waardoor de reis misschien wel zo voorbij is. Het is belangrijk om de treinreizen van tevoren vast te leggen. Vooral rond de feestdagen Loi Krathong (november) en Songkran (april) zijn deze snel volgeboekt.

Taxi over land en water

Vervoer in ThailandDe taxi’s in Thailand zijn goedkoop en betrouwbaar. Met name in de grote steden is reizen met een taxi comfortabel. Je kunt het beste de felgekleurde taxi’s kiezen en op de meter rijden. Het begintarief ligt rond de 35 Baht, per kilometer komt er ongeveer 3 Bath bij. Wanneer de chauffeur beweert dat zijn meter stuk is, zal dit waarschijnlijk een handig verkooptrucje van de chauffeur zijn.

Het Engels van de meeste chauffeurs is niet al te best, dus neem een visitekaartje van je hotel mee. In Thailand heb je ook watertaxi’s. Zo kan je in Bangkok met de watertaxi naar veel bekende tempels. Dit is weer eens een andere manier van reizen en daarom wel leuk.

Vervoer in Thailand

Je zult merken dat elke vorm van vervoer in Thailand zijn charme heeft. Wanneer je je reis samenstelt met de reisspecialisten van Thailand Online, kom je zeker met de uiteenlopende Thaise vervoersmogelijkheden in aanraking.

Met Riksja Travel  kun je zelf je individuele reis samenstellen. Je doet dat aan de hand van bouwstenen die gericht zijn op authentieke ervaringen en karakteristieke, kleinschalige accommodaties. De reisspecialisten zijn regelmatig in Thailand geweest en adviseren je graag uit eigen ervaring.

Lees ook

%d bloggers liken dit: