fbpx
Voorkom vertragingPraktische informatie Uitgelicht 

Voorkom vertraging, wees op tijd voor je vlucht

‘Last call for passengers for flight BR0076 to Bangkok. You are delaying the flight.’ Je hoort dit soort berichten steeds vaker op Schiphol (en andere luchthavens). Voorkom vertraging en wees op tijd bij je vlucht!

Iedere keer als ik op luchthavens ben, valt me één ding telkens weer op. Zo veel mensen die haast hebben. Rennend, ernstig gezicht, haast buiten adem. Ze zien andere passagiers nauwelijks meer staan en het verbazingwekkend dat er niet meer botsingen tussen mensen zijn.

Al deze mensen spoeden zich naar de gate waar het vliegtuig met draaiende motor staat te wachten. Iedereen al klaar om te vertrekken, alleen deze haastig rennende personen niet.

Klaar voor vertrek

Ik was ook al geïnstalleerd in mijn stoel, klaar om de vlucht van bijna 11 uur naar Bangkok te maken. Ineens klinkt de stem van de captain. Of passagier (…..) en (…..) zich bekend willen maken. Twee vrouwen lopen naar voren en melden zich bij de stewardessen van EVA Air.

Voorkom vertraging

Tien minuten later wordt duidelijk wat er aan de hand is. Twee mannen snellen het vliegtuig in en door. Schuldige blik in de ogen, hoofd naar beneden gericht. Geen contact makend met de rest van de passagiers. Hun vrouwen volgend, die zo mogelijk nog meer schuldig keken.

En dan opnieuw de piloot: ‘Doordat twee passagiers te laat aan boord waren, hebben we onze vertrektijd gemist. We moeten nu wachten op een nieuwe vertrektijd van de verkeerstoren en dat kan zeker nog 25 minuten duren. Sorry voor de vertraging.’

Voorkom vertraging

Het valt me op dat in de stem van de captain geen enkele ergernis te horen is. Dat is wel anders bij de passagiers rond mij. En zo staan we zeker nog 30 minuten stil bij de gate voordat we vertrekken.

Misschien hebben ze Schiphol te gezellig gemaakt, met al die bars en winkels. Ik weet het niet, maar hou de tijd in de gaten en weet je boarding-tijd. Als je te laat bent, dan loop niet alleen jij, maar ook honderden andere passagiers vertragingen op. Ook van binnenkomende vluchten, die nu moeten wachten totdat de gate vrij is.

Wees dus op tijd.

Lees ook