fbpx
Achtergrond Uitgelicht 

Voorkom een jetlag met de ‘jetlag rooster’

Ik weet niet of u dat ook hebt, maar de eerste dagen in Thailand sleep ik me altijd voort. Voorkom een jetlag. Het werkt heel simpel.

Jetlag wordt meestal meer als hinderlijk ervaren wanneer men een oostwaartse verplaatsing maakt (waardoor men dus de tijd “kwijtraakt”) dan andersom. Ook het aantal tijdzones dat men overbrugt speelt mee: hoe groter het tijdsverschil, hoe langer de symptomen aanhouden. De symptomen zijn vooral:

  • vermoeidheid, die een dag of vijf kan aanhouden
  • desoriëntatie
  • verstoringen in de eetlust, men heeft geen trek tijdens de maaltijden maar kan op de meest ongebruikelijke tijden ineens hevige trek krijgen.
  • slaapstoornissen

Jetlag domper

Door de jetlag zijn mijn eerste dagen in Bangkok nooit zo prettig. De hitte lijkt ook dubbel zo hard aan te komen, en vaak wordt ik pas in de late ochtend wakker. Daardoor is al een deel van de dag weg, en dat is erg jammer.

Je wilt toch genieten van je verblijf in het Land van de Glimlach, toch?  Bovendien zijn jetlags ongezond. Onderzoek op muizen toonde aan dat frequente jetlags de kans op kanker zouden vergroten.

Jetlag rooster

Jay Olsen van de Simon Fraser universiteit heeft de ‘jetlag rooster’ ontwikkeld. En het werkt verbazingwekkend simpel.  Op de website van ‘jetlag rooster’ vul je een paar gegevens in. Waarvandaan vlieg je waarnaartoe. Hoe laat en hoe lang duurt de vlucht. Daarna ook nog wanneer je normaal slaapt en wanneer je weer wakker wordt.

Vervolgens vind er een berekening plaats en krijg je een schema wanneer je (kunst-) licht of duisternis moet opzoeken, ook al ben je slaperig of net klaarwakker. Het vergt enige discipline om je aan dat schema te houden, maar ik ga het eenvoudigweg eens proberen.

Alles is beter dan dat ik de eerste dagen van mijn vakantie een beetje lusteloos rondhang of sukkel door de straten van Bangkok.

Lees ook

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: