Voor vertrek naar Thailand is het handig om je wat meer te verdiepen in het land zelf en een aantal zaken van tevoren te regelen.
Thailand is een ontzettend populaire vakantiebestemming. Jaarlijks vliegen miljoenen toeristen naar het Land van de Glimlach om te genieten van tropische stranden, het heerlijke eten, prachtige tempels en de boeiende metropool Bangkok. Thailand is geografisch gezien opgedeeld in zes gebieden. Het land grenst aan Laos, Myanmar, Cambodja en Maleisië.
Het noorden is bergachtig en overdekt met jungle. De centrale vlakte wordt doorkruist door rivieren, waaronder de Chao Phraya, de belangrijkste rivier van het land. In dit gebied, waar ook de hoofdstad Bangkok ligt, vindt de meeste rijstbouw plaats en bevindt het industriële hart. Het westen is vergelijkbaar met het noorden, met zijn vele bergen overdekt met oerwoud.
Het oosten kent als belangrijkste karakteristieken de rivier de Chao Phraya, het golvende gebergte en de kuststreek met de vele schiereilanden en eilandjes. Het zuiden is één lang schiereiland met van Noord tot Zuid een langgerekte bergketen, overdekt met tropisch regenwoud. Aan de westkant van het schiereiland ligt de Andaman Zee en aan de oostkant de Golf van Thailand. Langs het schiereiland liggen vele eilandjes.
Het Theravada-boeddhisme is de belangrijkste godsdienst in Thailand. Boeddhisten volgen de leer van Boeddha, die erop gericht is het lijden van de mens te beëindigen door het verlangen te overwinnen. Tot op de dag van vandaag drukt het boeddhisme een belangrijke stempel op het dagelijkse leven in Thailand.
Hoofdstad: Bangkok
Aantal inwoners: 65.493.298
Oppervlakte: 513.113 vierkante kilometer
Taal: Thai
Klimaat: Tropisch moessonklimaat
Religie: Boeddhisme (95%)
Zomertijd: 5 uur later
Wintertijd: 6 uur later
Buurlanden: Cambodja, Maleisië, Laos en Myanmar
Geldeenheid: Thaise Baht
Elektriciteit: 220 volt met 2 polen
Valuta
De Thaise muntsoort is de Thaise Baht. Voor de huidige wisselkoers kun je op www.wisselkoers.nl kijken. Voor vertrek naar Thailand, is het verstandig om een contant bedrag in euro’s mee te nemen. Deze worden bij alle banken en erkende wisselkantoren geaccepteerd. Neem altijd je paspoort mee als identiteitsbewijs als je geld gaat wisselen. In alle toeristische gebieden zijn er meer dan voldoende geldautomaten te vinden waar je geld kan opnemen met uw creditcard (AMEX, VISA, Mastercard, en soms ook Diners Club) en met je pinpas met Europas, Cirrus of Maestro logo. Hou er rekening mee dat je extra moet betalen als je met je pinpas geld opneemt. Thaise banken rekenen 150 baht aan transactiekosten, in sommige gevallen is dat zelfs al 180 baht. Pin dus een groot bedrag aan het begin van je reis.
Vaccinaties
Officieel is voor een bezoek aan Thailand geen enkele vaccinatie verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP en Hepatitis A. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de vaccinaties volledig, afhankelijk van de instantie waar ze mee samenwerkt. Check daarom je polis goed om te kijken waar je terecht kunt.
Thailand wordt aangegeven als malariavrij, maar het meenemen van muggenolie met DEET tegen muggensteken kan geen kwaad. Smeer je ’s avonds goed in, want de muggen zijn in Thailand veel agressiever dan in Nederland.
Visum
Voor vertrek naar Thailand is een geldig Nederlands/Belgisch paspoort vereist. Dit paspoort dient na terugkomst vanuit Thailand nog 6 maanden geldig te zijn. Indien je Thailand via een Thaise luchthaven binnenkomt en een Nederlands paspoort heeft, dan krijg je een visum voor 30 dagen.
Indien je langer dan 30 dagen in Thailand wenst te verblijven, dan dien je een toeristenvisum aan te vragen. Dit toeristenvisum is geldig van 1 tot maximaal 3 maanden.
Op de website van de Thaise ambassade in Nederland vind je meer informatie over het toeristenvisum.
Wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Dit dien je zelf te checken met het betreffende consulaat.
Reisverzekering
Op vakantie gaan met een goede reisverzekering is erg belangrijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en voor je het weet word je met hoge medische kosten geconfronteerd. Zorg daarom voor een (doorlopende) reisverzekering. Alle grote verzekeringsmaatschappijen zoals Univé, Ohra, de ANWB en de Rabobank bieden prima reisverzekeringen. Vergelijk de premies van tevoren op internet en – nog belangrijker – weet wat jouw reisverzekering allemaal dekt.