fbpx
fabeltjes over BangkokBangkok Uitgelicht 

Vijf fabeltjes over Bangkok ontkracht

Bangkok: metropool in Thailand. Druk, overbevolkt, stress, vies. Of: mooie tempels, glanzende gebouwen, grote winkelcentra en vol gekleurde taxi’s. Wat is waar? We gaan aan myth busting doen. We ontkrachten vijf fabeltjes over Bangkok. 

Als je als toerist in Bangkok neerstrijkt en er een paar dagen verblijft dan kom je alle kwalificaties die ik hierboven heb beschreven tegen. Het is het allemaal. Maar is dat Bangkok?

Als reiziger met weinig tijd, je wilt zoveel mogelijk zien, kom je niet op plekken waar de Bangkokians zelf wonen. En laten dat nu net plekken zijn waar de rust en stilte overdonderend is. En je hoeft er eigenlijk niet eens zo ver voor te gaan. Even een paar straatjes achter de drukke hoofdstraten bezoeken.

Sommigen beweren dat het gevaarlijk is om hier naar toe te gaan, maar de kans dat je opgelicht wordt bij de toeristische plekken is vele malen groter dan dat je beroofd wordt in de achteraf gelegen straatjes. Zo zie je maar, niet alles is wat het lijkt in de Thaise hoofdstad. Hier zijn nog vijf fabeltjes over Bangkok:

fabeltjes over Bangkok

Fabeltjes over Bangkok ontkracht

  • Zoals hierboven beschreven; ga eens van gebaande toeristische paden af. Eet op straat in familierestaurantje. Zie de tempels en heiligdommen die de Thai nog dagelijks zelf bezoeken voor verering van hun goden. De Thai is boeddhist, maar ook heel bijgelovig. Hun goden zijn zeer kleurrijk.
  • Eet op straat, op plastic stoeltjes, met bij elkaar geraapt servies en bestek. Het is een unieke ervaring. Bovendien veel lekkerder dan in de restaurants met airco en nog veel goedkoper ook. Met zijn tweeën kun je hier onder de 100 baht (2,20 euro) jezelf helemaal vol eten. Als je er bier bij drinkt ben je iets meer kwijt. Het fabeltje dat je hier voedselvergiftiging oploopt kan in de prullenbak. Ik ben er nog nooit ziek van geworden en eet er altijd.
  • Een ander fabeltje. Alles is al zo goedkoop, je hoeft niet af te dingen. Dat is om verschillende reden stom. Allereerst is de vraagprijs hoog vastgesteld, omdat de Thai verwachten dat je gaat pingelen. Ten tweede: het is een hartstikke leuk spel, geniet ervan. En last but not least. Als je niet afdingt, verpest je de markt. De volgende toerist die wil kopen en wil gaat afdingen ontvangt boosheid. Want de Thai is er nu van overtuigd dat westerlingen niet afdingen. Dus gooi die schroom van je af en ga lekker pingelen.fabeltjes over Bangkok

Korte broek en monniken

  • Korte broeken en topjes zijn een prima outfit in Bangkok. Nou, dat ligt er maar aan waar je naar toe gaat. Ga je een tempel bezoeken, dan worden blote benen en buiken niet zo gewaardeerd. Zo ook met blote ruggen en andere blote delen. Alleen armen mogen onbedekt blijven. Hou dat in ere, neem een lange broek mee of vraag om een doek voordat je de tempel inloopt. Die sla je om je middel en alles is bedekt.
  • Het laatste fabeltje over Bangkok: boeddhistische monniken zijn vriendelijke en genereuze mensen. Voor 98 % klopt dit, en knoop vooral een praatje met ze aan. Hun Engels is vaak prima verstaanbaar. Het is ook erg leuk om een keer mee te doen aan het ochtendritueel van eten geven. Vooral doen. Vraagt een monnik echter om geld, wees dan op je hoede. Dit is geen monnik, dit is een slimme bedelaar in monnik-outfit. Blijf vriendelijk, maar geef  ‘m niks.

Lees ook