fbpx
Cultuur Uitgelicht 

Verschil tussen westerse en Thaise cultuur

Het verschil tussen Westerse en Thaise cultuur; het is een van de eerste dingen die je zult tegenkomen tijdens je reis door Thailand. Ik heb dankzij mijn eigen reiservaring meegemaakt welke verschillen er allemaal zijn.

Om het voor jou makkelijker te maken, deel ik ze graag met jou. Mocht jij nu nog meer verschillen zijn tegengekomen tijdens je reis, laat het ons weten want we zijn zeker benieuwd naar jouw ervaringen.

In Europa groeien we steeds individualistischer op met het idee om onze eigen carrière op te zetten en onze eigen zaken eerst goed voor elkaar te hebben. Dit komt mede omdat technologie, sociale media en hard werken voor veel jeugd al vroeg grote vruchten heeft afgeworpen.

Echter, in Thailand zul je als eerste verschil duidelijk tegenkomen dat familie voor alles komt. Oma woont vaak bij een van de dochters in huis en zorgt voor de kleinere kinderen. Mocht een tante nu in de problemen zitten dan zal de familie daar gezamenlijk voor samenkomen om ervoor te zorgen dat alles weer op zijn pootjes terecht komt. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen.

Machtsverschillen binnen bedrijven

In Thailand zijn machtsverschillen meer geaccepteerd en worden deze ook gerespecteerd. Autoriteiten hebben hier gezag waar niemand tegenin zal gaan en beslissingen van autoriteiten worden gemakkelijk geaccepteerd.

In de westerse cultuur worden machtsverschillen, zeker binnen bedrijven minder geaccepteerd. De manager en medewerker staan zij en zij, beslissingen worden daarnaast ook lastiger geaccepteerd en kunnen beter gezamenlijk gemaakt worden.

Tevens autoriteiten hebben minder gezag in de westerse cultuur, beslissingen door autoriteiten worden vaak publiekelijk bekritiseerd. Autoriteiten moeten zich daarnaast ook verantwoorden voor hun beslissingen, dit zal in de Thaise cultuur niet snel gebeuren.

Eten is er om te delen

Binnen de Thaise cultuur is iedereen altijd welkom om te komen eten en te genieten van een ander zijn keuken. Er wordt altijd extra gekookt in het geval er iemand onverwachts mee eet of later toch nog honger blijkt te hebben.

In de westerse cultuur eten we met elkaar en koken we precies genoeg voor ons eigen portie. Daarnaast, mochten er mensen onverwachts mee willen eten dan gaat dat niet zo gemakkelijk als in de Thaise cultuur. Vaak is er precies genoeg gehaald voor bijvoorbeeld het gezin en iemand extra betekent ook weer extra eten halen.

Zeggen wat je denkt

In de Thaise cultuur verpakken ze bepaalde boodschappen het liefst in een mooi en liefdevol pakketje. Alles om jou maar niet vervelend te laten voelen. Een voorbeeld hiervan is dat Thaise mensen je zelden ‘Nee’ zullen verkopen, ook al zal het soms voorkomen dat ze het helemaal niet waar kunnen maken.

In de westerse cultuur zijn we eigenlijk meer recht voor zijn raap. Dit is mede omdat we gewend zijn om mensen de boodschap te brengen zoals die is. We hoeven mensen geen fijn gevoel te geven met onze boodschap zolang het maar eerlijk en vooral duidelijk is.

Zoals je hierboven ziet zijn er nogal wat verschillen tussen de culturen en dan hebben we nog niet eens alles doorgenomen. Het belangrijkste is tijdens je reis dat je luistert naar wat de ander te zeggen heeft en respect toont voor zijn of haar verschil in cultuur. Op die manier maak je het reizen niet alleen voor jezelf maar ook voor een ander een stuk prettiger.

Lees ook