fbpx
verrukkelijke Thaise gerechtenEten en drinken Uitgelicht Video's 

Vier verrukkelijke Thaise gerechten (video)

“Er is geen beter manier om een land te leren kennen, dan via de gerechten die ze er serveren.” Dit zijn enkele verrukkelijke Thaise gerechten om het land te leren kennen. 

Zonder erbij na te denken weet je dat bovenstaande zin klopt. Thailand is een groot land waar de diversiteit enorm is. In het noorden leven andere Thai dan in het zuiden.

Hoewel ze op elkaar lijken en dezelfde taal spreken, toch zijn er grote verschillen in gebruiken en cultuur. Zo is het ook met de gerechten die ze er serveren. Ze lijken op elkaar, ze worden zelfs vaak samen geserveerd, en toch zijn ze anders.

Som Tam, Kheang Massaman

Het grootste verschil zit ‘m misschien wel in de gerechten die van het Thaise platteland komen, zoals bijvoorbeeld Som Tam. Dat is de zeer pittige papajasalade.  Als je niet tegen pittig eten kunt, vraag dan de serveerster om een zéér milde variant. Zelfs de ‘normale’ Som Tam is erg pittig.

verrukkelijke Thaise gerechten

Dit gerecht uit de Isaan (of de Banook, zoals het platteland in de Thaise volksmond wordt genoemd) kent alle smaaksensaties. Zoet, zuur, zout en…. pittig.

Khaeng Massaman is een rustiger gerecht voor de mond en maag. Het is een curry vooral zoet en romig. Maar je proeft ook zuur,  zout en een beetje pittig. Hetzelfde geldt voor de Kheang Kiaw Waan (groene curry) die ook in onderstaande video voorbij komt. En ook proef je deze vier smaaksensaties in de soep Tom Yam Khung, waar vooral zuur en zoet met elkaar om de eer strijden.

En zo zie je, de vier smaaksensaties komen terug in alle Thaise gerechten. Terwijl in elk gerecht afzonder de ene meer overheerst dan de ander.

Video verrukkelijke Thaise gerechten

Lees ook

%d bloggers liken dit: