Verkiezingen in Thailand, wat ga je merken?

Zondag 24 maart zijn er verkiezingen in Thailand, de eerste sinds de militaire coup in 2014. Wat ga je als toerist daarvan merken?

Wie nu in Thailand verblijft, zal het al zijn opgevallen. Het enorme woud aan verkiezingsborden langs de weg. Letterlijk overal staan ze, zelfs op plekken waar niet zoveel mensen komen.


Na jarenlange militaire bewind snakken de Thai naar democratie, de legerleiding doet er echter alles aan om aan de macht te blijven. Dat levert enige stress op, zoals ik zelf al aan den lijve ondervond.

Thailand is een verdeeld land, globaal gezien tussen rijk (het zuiden) en arm (platteland/Isaan). Al bijna 20 jaar weet de arme bevolking elke verkiezingen te winnen. Tot onvrede van de rijken, die het leger inschakelen en die de zittende regering verwijderde.

Verkiezingen in Thailand

Er is dus spanning, of een eventuele winst van arm Thailand wel door de huidige heerser (junta) zal worden geaccepteerd. En zo niet, wat doet de tegenpartij dan?

Wat ga jij als toerist hiervan merken?

Verkiezingen in Thailand

Allereerst, en in eerst instantie misschien wel het belangrijkste voor de gemiddeld reiziger: Er zal géén alcohol worden geschonken of verkocht vanaf zaterdagavond 18.00 uur tot zondag 18.00 uur.

Ik verwacht tijdens de stembusgang niet zoveel problemen. Er zouden protestacties kunnen worden gehouden, als in het verleden. Maar die zijn niet aangekondigd en ik verwacht die ook niet.

Na de uitslag

De vraag is wat er gaat gebeuren nadat de uitslag bekend is. Dus houd dagen na de verkiezingen met een schuin oog de lokale media in de gaten. Protesten over de uitslag zijn dan niet uitgesloten.

Die hoef je vooralsnog alleen maar uit de weg te gaan. Meng je er vooral niet in. Sowieso, blijf weg van discussies over politiek en de koninklijke familie. Ook met Thai.

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.