fbpx
verkeersboete in ThailandOntdek Thailand Verkeer en vervoer 

Tips als je verkeersboete in Thailand krijgt

Het is een vervelend moment tijdens je vakantie.  Toch is de kans niet uitgesloten dat je te maken krijgt met de sterke arm tijdens je verblijf. Hier zijn een aantal tips wat je het beste kunt doen wanneer je een verkeersboete in Thailand krijgt. 

Het is me al menigmaal overkomen dat ik tijdens mijn verblijf op de bon werd geslingerd. Ik noem dat ’tambun police’. Tambun zijn de giften die Thaise boeddhisten geven tijdens een bezoek aan een tempel.

De boete heeft namelijk vrij weinig met de verkeersovertreding te maken. De politie in Thailand krijgt namelijk zo weinig loon, dat ze het salaris bij tijd en wijle aanvullen.

Boete in Chiang Mai

Zo reed ik eens een politiefuik in tijdens mijn verblijf in Chiang Mai. Ik zat met mijn scooter achter een Songthaew (die rode pickuptrucks die als busvervoer dienen) en zag de reden van de opstopping te laat. Ik werd eruit gepikt, en terwijl ik mijn scooter parkeerde zag ik dat er vooral toeristen aan de kant werden gezet.

Er werd gevraagd naar mijn internationale rijbewijs. Dat had ik niet en dus moest ik 500 baht betalen. Dat is tussen de elf en twaalf euro. Dat betalen ging vrij simpel, er zat een politieagent op het trottoir achter een tafeltje het geld te innen. Nadat ik betaald had, kreeg ik een bon.

Ik liep terug naar mijn scooter en zei tegen de agent die er naast stond ‘Wat nu?’. Hij stelde tot mijn verbazing ‘Je kunt verder rijden’. “Wachten even” stelde ik. “Ik heb toch geen rijbewijs? “Ja, maar je hebt betaald” antwoordde agent resoluut. En als ik dan weer een agent tegen kom? “Dan laat je je bon zien. Je hebt al betaald!”

verkeersboete in Thailand

Tips bij verkeersboete in Thailand

Bovenstaande toont aan dat de dingen in Thailand er anders aan toe gaan dan je gewend bent. Het gaat om de boete, en niet om de overtreding. Zolang je die betaald is er niets aan de hand. Daar zijn onderstaande tips ook gebaseerd.

  • Baal dat je deze pech hebt. Hou dat balen echter bij jezelf.
  • Betaal de gevraagde boete, tegenstribbelen heeft geen zin. Handel het snel af en en ga verder met je vakantie.
  • Wordt niet boos. Thai kunnen emoties in het openbaar niet waarderen.
  • Wordt je toch boos? Haal diep adem en wordt rustig. Je wilt niet een tijdje in een Thaise cel doorbrengen.
  • Ga niet in discussie met de agent, ook al is de boete nog zo onterecht, Het is verloren energie en tijd. Je verliest dit gevecht.
  • Alleen, en echt alleen, als je zeker weer dat je in je recht staat (in dit geval een internationaal rijbewijs waarop staat dat je motor mag rijden) dan haal je je gelijk. Doe dat echter kalm en beheers. Verlies nooit je geduld.
  • In sommige gevallen kun je een boete afkopen door de agent in kwestie een lager bedrag voor te stellen. Zonder bon. Besef dat je dan meewerkt aan het corrupte systeem.

Lees ook