Verdwijnen de eetstalletjes uit Bangkok?

eetstalletjes uit BangkokHet is nauwelijks voor te stellen… De straten van de Thaise hoofdstad zonder streetfood. Toch is dat precies wat het bestuur van stad wil. Alle eetstalletjes uit Bangkok verbannen. 

Toegegeven, het is vaak een zooitje op de Thaise trottoirs. De stalletjes staan vaak zo geparkeerd dat het haast een kunst is om als wandelaar er omheen te wurmen. Zeker als de karretjes op drukke punten staan.

Daarnaast wordt het afvalwater met etensresten vaak geloosd op de plek waar ze staan. Waardoor de stoepen glad en glibberig worden. Om het over hygiëne nog maar niet te hebben.
Tegelijkertijd is het goed en goedkoop eten langs de kant van de weg een van de charmes van Bangkok. Het is niet voor niets dat CNN de Thaise hoofdstad uitriep tot een van de beste plekken voor streetfood op deze planeet. Dat lokt heel veel toeristen. Volgens berekeningen van de Thaise overheid is toerisme een van de belangrijkste economische motors van het land, met ruim éénzesde van het nationale inkomen.

Eetstalletjes uit Bangkok?

Het hoofdstedelijk stadsbestuur heeft er lak aan. Ze lijken ervoor gekozen te hebben om alle eetstalletjes uit Bangkok te weren. Te beginnen in Thong Lor, Ekkamai en Phra Khanong. Vervolgens zijn Yaowarat Road and Khao San Road aan de beurt.

Kun je jezelf dat voorstellen? Chinatown (Yaowarat Road) en backpackerwalhalla Khao San Road zonder streetfood? In die laatste straat staan zeker 200 eetstalletjes! Dat wordt wel een hele lege straat…

Het stedelijk stadsbestuur houdt blijkbaar van lege en schone straten. Daarbij is het hun een doorn in het oog dat de eigenaars van de stalletjes geen belastingen of huur betalen. Ze hebben geen oog voor wat de toeristen willen. En dat ze het (schamele) inkomen van veel mensen afnemen.

Ik kan het me niet voorstellen. Bangkok zonder eetstalletjes. Als de plannen toch worden uitgevoerd? Gelukkig zijn er meer leuke Thaise steden.

Share This Post

2 Comments - Write a Comment

  1. Er staat “er wordt geen huur betaald”. De schrijver is niet op de hoogte. Er wordt in Thailand overal huur betaald. Niks is hier gratis. Grond die van de overheid is wordt verhuurd. Door de bewoner van het aanpalende huis. Alle verkopers van streetfood krijgen een andere locatie aangeboden. Vaak in een kleine foodcourt waar eisen aan hygiene worden gesteld en waar controle is.
    Prima toch?

    Reply
  2. zonder de kraampjes geen wandelaars.

    Reply

Post Comment