fbpx
sangkhlaburiOntdek Thailand Rest van Thailand 

De verborgen schoonheden van Sangkhlaburi

De meeste toeristen die naar Thailand komen, gaan vooral naar de bekende oorden. De minder bekende gebieden worden dan overgeslagen, terwijl die minstens zo mooi zijn. Sangkhlaburi is zo’n onbekend gebied.

Het district Sangkhlaburi ligt in de provincie Kanchanaburi in het westen van Thailand. Vanuit Bangkok is het een prima bestemming om er een paar dagen door te brengen en eventueel te combineren met de vele bezienswaardigheden in Kanchanaburi zelf. Immers, de stad Kanchanaburi ligt op de weg naar Sangkhlaburi.

Sangkhlaburi: zo’n 320 kilometer vanaf Bangkok

Vanuit Bangkok is het ongeveer 320 kilometer rijden naar dit slaperige stadje met zo’n 15.000 inwoners. Dat lijkt niet ver, maar het kost je toch zeker 5 uur aan reistijd. Het grootste gedeelte van de weg is goed te doen, al schiet het niet echt op. De laatste 40 kilometers voeren door de bergen en zijn erg mooi.

Tegelijkertijd is het wegdek hier soms slecht, waardoor je regelmatig flinke gaten moet ontwijken. Wel heb je van bovenaf de bergen een adembenemend uitzicht over het Vajiralongkorn meer. Ook vind je hier veel grotten en watervallen.

Mon brug

Sangkhlaburi zelf telt naast de mooie natuur een aantal fraaie bezienswaardigheden. De meest bekende is de Mon brug over het meer.

Met zijn 400 meter lengte is dit de langste houten brug van Thailand, al is hij in de zomer van 2013 behoorlijk beschadigd geraakt door noodweer in de provincie. Daardoor zakte een deel van de brug in, maar is inmiddels weer hersteld.

SangkhlaburiNet iets buiten de stad Sangkhlaburi ligt de Drie Pagodas Pas. Dit is de plek waar de beruchte Birma-spoorlijn vanuit Thailand en Birma samen kwam.

Nu ligt er nog een klein stukje van de spoorlijn ter herinnering aan dit vreselijke drama. Je ziet hier regelmatig Birmezen de grens met Thailand oversteken.

Etnische minderheden uit Birma

Verder is hier een klein marktje waar je allerlei souvenirtjes kunt kopen.Sangkhlaburi is van oorsprong een Karen-dorp, maar er woont ook een grote groep Mon. Beide volken zijn etnische minderheden uit Birma.

Overnachten in Sangkhlaburi doe je in een van de resorts of guesthouses. Ik verbleef in het Pornpailin Resort, net iets buiten het stadje zelf. Het is een eenvoudig resort met ietwat verouderde kamers en een spijkerhard bed. Het uitzicht vanuit de kamers en het restaurantje waar je ontbijt over het meer is wel fabelachtig.

Aangezien je dicht tegen de Birmese grens aanzit, is dit de ideale gelegenheid om het lokale eten te proberen. Een aanrader is het restaurant Burmese Inn, waar je voor weinig geld overheerlijk Birmees kunt eten.

Gemoedelijk sfeertje

Heb je na het eten nog zin in een drankje, dan kun je terecht bij Garden Home. Dit is een westerse bar met een vriendelijke Thaise eigenaar die altijd in is voor een praatje. De versgeperste fruitsappen zijn hier erg goed en bovendien niet duur.

Sowieso heerst er in Sangkhlaburi een heel gemoedelijk sfeertje. De mensen zijn hier vriendelijk en erg behulpzaam. Het is echt een verademing ten opzichte van het drukke en daardoor meer afstandelijke Bangkok. Ben je het massatoerisme beu en zoek je rust en het ware Thailand? Dan is Sangkhlaburi zeker de moeite van het bezoeken waard.

Hieronder vind je een fotoserie:

Lees ook