fbpx
Cultuur Uitgelicht 

Unseen Thailand, het Thailand van 150 jaar geleden

De tentoonstelling Unseen Thailand geeft in 150 foto’s weer hoe Thailand van 150 jaar geleden eruit zag. De expositie in het BACC, Bangkok Art and Cultural Center, duurt tot 7 november.

De geschiedenis van Thailand, tussen grofweg 1860 en 1910, werd door vijftien fotografen vastgelegd. Velen waren zo trots op hun werk en benoeming tot hoffotograaf van de koning van Siam, dat het op hun visitekaartje stond.

Siam, de oude naam van Thailand, is in de afgelopen periode veel veranderd. De steden veranderden, net als het platteland, de mode en de koningen. Veel van die ontwikkelingen zijn vastgelegd in een 700 foto’s in buitenlandse verzamelingen. Daaruit zijn er 150 gekozen om opnieuw geprint te worden, een tijdsbeeld.

 

Het Thailand van 150 jaar geleden

De fotografie was zo’n 150 jaar geleden nog niet weggelegd voor de gewone man. De foto’s die gemaakt werden kostten veel geld. De voorstelling op de foto is dan vaak ook bijzonder. Een foto van iemand van het koningshuis of een belangrijke ceremonie werd eerder gemaakt, dan over het gewone leven.

Veel foto’s uit die periode schetsen een beeld van Thailand eerder van de ‘happy view’ dan de gewone man. Maar er zijn ook afbeeldingen die een tipje van de sluier laten zien van het gewone leven met kanalen, rivieren, marktjes, tempels en olifantentochten. Een foto van een halfnaakte vrouw in de studio steekt daarbij sterk af tegen een ‘statieportret’ van koning Rama V.

Unseen Thailand

De tentoonstelling wordt vergezeld door een gelijknamig boek met foto’s die de basis zijn voor de tentoonstelling. Onder de fotografen die dit deel van de geschiedenis van Thailand hebben vastgelegd, bevindt zich ook een Thaise fotograaf, Francis Chit. Hij maakte veel foto’s van koning Rama V, zijn vrouwen en schilderachtige landschappen.

De foto’s in de tentoonstelling Unseen Thailand zijn groot afgedrukt, vaak een meter of meer. Dit zal een andere ervaring zijn dan wanneer je met je mede bezoekers rond een klein portretje verzameld staat. De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door de Royal Photographic Society of Thailand met als beschermheer koning Bhumibol.

BACC Bangkok, Pathum Wan kruising, geopend dagelijks van 10 tot 21 uur, maandag gesloten.
Lees ook

%d bloggers liken dit: