fbpx
Ubon is in de banNieuws 

Ubon is in de ban van paarse bloem

De Thaise plattelandstad is niet zo heel vaak in het nieuws, maar nu zij ze even het middelpunt van de belangstelling.  Ubon is in de ban van een paarse bloem. 

Ubon ( want zo wordt de stad Ubon Ratchathani in de volksmond wordt genoemd) is een stad in het noordoosten van Thailand, ook wel de Isaan genoemd.  Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en meteen ook de grootste stad op het platteland.  De stad heeft ruim 100.000 inwoners, en ligt aan de noordkant van de Mun (Moon) rivier en is tegen het eind van de 18de eeuw gesticht door Lao-immigranten. Het is een leuke stad voor toeristen, maar ver weg (800 km) van de Thaise hoofdstad, de meesten reizigers laten de stad links liggen. Dat is begrijpelijk, maar niet terecht.

Ubon is in de ban

Ubon heeft namelijk heel veel te bieden, veel meer dan de slaperige sfeer die nu om de stad hangt. Als je niet zo van de hectische drukte houdt, dan is dit een prima uistapje, Hier kun je lezen meer lezen over Ubon. De stad wordt vooral aangedaan door mensen die langer of voor de tweede of derde keer Thailand bezoeken. Ook onder backpackers is het een geliefde plek om neer te strijken.

Al die toeristen en ook de locale bevolking zijn in de ban van een paarse bloem de ‘Nilabol’. Een bloem die nog maar zelden voorkomt en dan ook nog eens een korte periode bloeit, tussen juli en september. En laat er nu net een veld vol met deze paarse bloem ontdekt zijn door een paar toeristen, die de foto’s op sociale media deelden.Viral

Die gingen meteen viral en nu is het een komen en gaan van localo’s en toeristen. Ben je zelf ook in de buurt, ga dan naar de tempel Wat Ban Tam Ya. Op nog geen 300 meter van dit veld vind je de bloemen. Moniken in de tempel geven je vast aanwijzingen waar je naar toe moet.

O ja, geheel in de Thaise traditie: De bloem is eetbaar en dat doen de Thai dus ook. Ze stoppen het in een pittig gerecht dat ‘Laab’ heet. Ik zou dus maar snel gaan kijken voordat het veld is leeggegeten.

Lees ook