fbpx
Ingezonden bericht Opmerkelijk 

Typisch Thailand: Thaise dierenliefde

Jos CampmanTypisch Thailand van Jos Campman is onderdeel van het nieuwe TPOMagazine, de bundeling van journalistieke internet-betaalkanalen. Als service aan u, publiceert Hier is Thailand de eerste alinea’s van mogelijk voor u interessante artikelen. Aan u om te bepalen of u doorlinkt om verder te lezen via een kort of langer abonnement.

Geen enkel dier is heilig in Thailand

Thaise dieren werken voor de kost. Ook op Dierendag. Maar de dierenliefde neemt rap westerse proporties aan. Thaise dierenliefde is ondoorgrondelijk. Neem de olifant, ’s lands aloude en trotse nationale symbool. Opeens kreeg hij overal in bloedheet Thailand een dikke wollen namaak-pandavacht aangemeten. Ter ere van Lin Ping, de enige op Thaise bodem geboren reuzenpanda, de nationale knuffelbeer.

Of neem de honden in dorpen op het platteland en in de soi (smalle zijstraten) van Bangkok. Geen Thai kijkt naar ze om. Nooit een aai over de bol. Maar eten krijgen ze wel toegeworpen. Want zo’n beest kan de reïncarnatie zijn van het overleden zwarte schaap van de familie, gestraft met een hondenleven – en het blijft toch familie.

Ook de arme broertjes en zusjes van de hoofse Siamese kat hoeven niet te rekenen op warme aandacht. Thai lachen niet begrijpend als een buitenlander zich bukt om zo’n mormel aan te halen. Maar niemand jaagt katten weg en niemand doet ze kwaad. De korte en naar het lijkt afgesneden staarten zijn dus niet het gevolg van massaal kattenkwaad. Het is een genetisch bepaalde misvorming, die de hele Thaise kattengemeenschap heeft getroffen.

Verder lezen op Typisch Thailand

Lees ook