fbpx
Ingezonden bericht 

Typisch Thailand: Leger dwarsboomt ‘eindeloze vakantie’ in Thailand

Typisch Thailand van Jos Campman is onderdeel van het nieuwe TPOMagazine, de bundeling van journalistieke internet-betaalkanalen. Als service aan u, publiceert Hier is Thailand de eerste alinea’s van mogelijk voor u interessante artikelen. Aan u om te bepalen of u doorlinkt om verder te lezen via een kort of langer abonnement.

‘Nu weet ik hoe een ongewenste vreemdeling zich in Nederland voelt’, zegt de 57-jarige landgenoot Ben in een Bangkokse koffiebar.

Hij woont hier tien jaar. Spreekt de taal een beetje. Heeft een Thaise vriendin. Woont in het noorden. Kan daar rondkomen met geven van bijles Engels en meehelpen in een café. Hij heeft niets meer met het gejaagde bestaan in Nederland. Heeft er nauwelijks nog familie en vrienden. Hier is hij gelukkig. Hier is hij thuis.

Maar opeens komt een einde aan zijn Leven als God in Thailand. Het militaire regiem wijst hem en tienduizenden andere westerse buitenlanders de deur. Dat is niet persoonlijk. Maar de wet is de wet. En ambtenaren dienen wetten nu, na het afzetten van de burgerregering, strikt na te leven.

Ambtenaren kunnen niet meer wegkijken tegen betaling

Het is afgelopen met tegen betaling wegkijken bij mensenhandel en wildstroperij. Met ‘theegeld’ ophalen bij fout geplaatste eetstalletjes en bedrijven zonder vergunning. Met blind stempelen van officiële papieren in ruil voor een enveloppe.

Soldaten zien er op toe dat ook de gevolgen van corruptie verdwijnen. Als het moet gewapend, zoals vorige week bij het afbreken van illegaal gebouwde strandresorts op toeristeneiland Phuket. Voor Ben een signaal: ‘Ik denk niet dat er een generaal pardon in zit.’

Lees verder op Typisch Thailand

Lees ook

%d bloggers liken dit: