fbpx
Twee dagen in Chiang RaiOntdek Thailand Rest van Thailand 

Twee dagen in Chiang Rai: hoge bergen en Little Yunnan (2)

Tijdens twee dagen in Chiang Rai mag een bezoek aan Doi Mae Salong niet ontbreken. De rit naar dit dorp hoog in de bergen gaat langs theeplantages met schitterende uitzichten.

Dag twee van mijn trip naar Chiang Rai is aangebroken. Ik word wakker bij Homestay Chiang Rai en wat als eerste opvalt, is de serene rust die er heerst. Het gefluit van vogeltjes overheerst. Ik doe de deur open en adem diep in. Frisse lucht!

Na het ontbijt zit ik goed vol en stap ik de auto in. Twee dagen in Chiang Rai is niet compleet zonder een bezoek aan Doi Mae Salong, dat ook wel Little Yunnan wordt genoemd. Daarover later meer.

Twee dagen in Chiang Rai: eerst naar Choui Fong theeplantage

In de provincie Chiang Rai zijn veel theeplantages te vinden. Een van de bekendste theeplantages is Choui Fong, dat op de route naar Doi Mae Salong ligt. Al meer dan een halve eeuw verbouwt het bedrijf thee op plantages die een oppervlakte van meer dan 1.000 rai in de hoge bergen beslaan. De thee wordt vervolgens handmatig geplukt.

Twee dagen in Chiang Rai
Thee proeven in de winkel van Choui Fong.

Ik heb het geluk dat de zon schijnt als ik bij Choui Fong aankom. Het landschap zit er nog mooier uit bij een blauwe hemel. Vanaf het theehuis kijk je ver weg en heb je een prachtig uitzicht over de theeplantages.

Een van de hoogtepunten is het proeven van de thee. Verschillende soorten thee worden in kleine glaasjes geschonken, waardoor je een goed beeld krijgt van de diverse smaken. Vanzelfsprekend kun je de thee ook kopen in de bijbehorende winkel.

Bepakt en bezakt met een paar zakken thee verlaat ik Choui Fong. Op naar Doi Mae Salong. Doi betekent berg in het Noord-Thais. In het noorden van Thailand heb je veel ‘Doi’s’, waaronder Doi Inthanon, Doi Thung, Doi Chaang en dus Doi Mae Salong.

Little Yunnan

Twee dagen in Chiang Rai
Kinderen in Doi Mae Salong.

Aan het einde van de Chinese burgeroorlog, vluchtte een groep Chinezen naar buurland Myanmar. Zij leefden daar als nomaden en trokken naar de bergen in Mae Salong (dat op 1.130 meter hoogte ligt), waar zij een dorpje stichtten. De Thaise overheid stond toe dat ze in Thailand gingen wonen, zolang ze maar voor Thailand vochtten.

Vandaag de dag is het een toeristisch dorpje, waar je gelukkig nog heel veel Yunanese invloeden tegenkomt. Chinese tempels, Chinese versieringen aan de huizen en zelfs locals die Chinees tegen elkaar praten. Alsof je jezelf in China waant!

Ook het eten in de restaurants heeft veel Chinese invloeden. Het is lunchtijd en ik besluit om naar Im Pochana Restaurant te rijden. Het restaurantje ligt aan het einde van het dorp. Een absolute aanrader hier is gestoofde varkenspoot. Voor slechts 150 baht (zo’n 3 euro) krijg je een groot bord met varkensvlees! En lekker dat het is!

Andere smaak

Twee dagen in Chiang Rai
Gebakken noedels Yunnan style.

Met zoveel vlees op je bord zit je al gauw vol, maar vergeet ook niet om de Yunnan gebakken noedels te bestellen. Ook dit smaakt heel anders dan de Pad Thai die je elders in Thailand vindt. Als je meer gerechten wilt, bestel dan op eigen risico. Want ook hier zijn de porties huge!

De riem moet een gaatje minder strak en met een volle maag stap ik in de auto en rijd terug naar het dorp. Het is hier zo relaxed. Bewoners lachen me vriendelijk toe als ik voorbij loop. Ineens realiseer ik me dat een bezoek aan Doi Mae Salong niet compleet is als je geen Yunnan Style noedels hebt gegeten!

Oeps, daar had ik niet op gerekend. Ik besluit om thee te gaan drinken en het eten te laten zakken. Een uur later merk ik dat ik weer wat ruimte heb. Tijd voor noedelsoep! Ik hoor klanten aan de andere tafel Chinees praten en realiseer me dat Doi Mae Salong echt iets bijzonder is in Thailand.

Twee dagen in Chiang Rai
Yunnan Noodle Shop in Doi Mae Salong.

De noedelsoep is gelukkig licht; dat geldt trouwens ook voor de rekening – 40 baht! Tijd om Doi Mae Salong te verlaten. Aangezien er maar één weg naar het dorp loopt, moet je die dus ook weer rijden naar Chiang Rai. Dat lijkt saai, maar integendeel.

Dalen richting Chiang Rai

Opnieuw heb je de kans om te genieten van de prachtige uitzichten, terwijl je langzaam daalt richting Chiang Rai. Na de lange rit heb ik zin gekregen in koffie.

Je hoeft in Chiang Rai niet lang te zoeken naar koffieshops. Je struikelt er bijna over! Mijn advies: laat koffieketens als Starbucks of Coffee World links liggen en kies voor een lokaal tentje. Het is niet alleen goedkoper, maar ook veel beter qua kwaliteit.

Of ga naar Chivit Thamma Da, dat ‘gewoon leven’ in het Thais betekent. Gevestigd in een prachtig oud pand aan de rivier met een heerlijk terras. Een oase van rust, waar het onwijs relaxed is. Geen gehaast, maar genieten van een goede kop koffie.

Twee dagen in Chiang Rai
Het oude pand van Chivit Thamma Da in Chiang Rai.

Goedkoop is het niet, maar de locatie is uniek en de mensen die in de bediening werken doen hun uiterste best om het je naar de zin te maken. Alleen al het pand is de moeite van het bezoeken waard!

Heerlijk klimaat

Na het vroege opstaan en de lange rit is het tijd geworden om terug te rijden naar Chiang Rai Homestay, aangezien ik de volgende dag een vroege vlucht naar Bangkok moet halen. Ik neem plaats op het terras en plaats de vele foto’s van vandaag op mijn laptop. De avond valt en het koelt lekker af. Ik hou van het klimaat in Chiang Rai. Wat een verademing ten opzichte van het altijd hete Bangkok.

De volgende dag gaat de wekker vroeg. Twee dagen in Chiang Rai vlogen voorbij. Na het ontbijt (pannenkoek dit keer met Van Gilse poedersuiker!) stap ik in de auto, die ik 20 minuten later – inclusief aftanken – inlever bij het verhuurbedrijf op Chiang Rai International Airport.

Ook terug naar Bangkok vlieg ik met Bangkok Airways. Het inchecken heb ik al online gedaan. Bij de gate staat een hapje en drankje klaar tijdens het wachten voor je aan boord stapt. Na een vlucht van iets meer dan een uur sta ik weer op Suvarnabhumi Airport in Bangkok.

Twee dagen in Chiang Rai waren eigenlijk te kort en ik weet dan ook zeker dat dit niet mijn laatste keer in deze heerlijke plaats in Noord-Thailand was.

Vanuit Chiang Rai naar Bangkok

Het kan zijn dat je met de trein of bus naar Chiang Rai bent gereisd. Naar Bangkok vliegen is dan een prima manier om de lange heenreis te compenseren. Boetiekairline Bangkok Airways vliegt twee keer per dag vanaf Mae Fah Luang Airport in Chiang Rai naar Suvarnabhumi Airport.

Lees ook