fbpx
twee dagen in chiang raiOntdek Thailand Rest van Thailand 

Twee dagen in Chiang Rai: parel van Noord-Thailand (1)

De meeste toeristen laten het hoge noorden van Thailand vaak links liggen. Zonde, want twee dagen in Chiang Rai betekent genieten van bergen, natuur, cultuur en subliem eten.

Bangkok, Chiang Mai en dan door naar ‘de eilanden’. Dat is het rondje dat de meeste vakantiegangers maken als zij voor het eerst Thailand bezoeken. Niets mis mee, maar Thailand biedt zoveel meer.

Ik was ooit in het hoge noorden van Thailand geweest. Een halve dag, niet langer. Dat smaakte naar meer en toen ik de kans kreeg om twee dagen in Chiang Rai door te brengen, hoefde ik daarover niet lang na te denken.

Tot rust komen in Chiang Rai

Voor mezelf had ik precies uitgezocht wat ik wilde zien en doen: bergen met schitterende vergezichten, koffie- en theeplantages en genieten van de Noord-Thaise keuken. Ik kan niet wachten!

twee dagen in chiang rai
Snacks in de lounge van Bangkok Airways.

In alle vroegte (05.20 uur) stap ik in de taxi naar Suvarnabhumi Airport. Het voordeel van vliegen met Bangkok Airways is dat je gebruik mag maken van de lounge, waar een hapje en drankje klaar staan voor vertrek. Op die manier begint de vlucht extra aangenaam.

Na iets meer dan een uur vliegen – en ontbijt aan boord – kom ik aan op Chiang Rai International Airport. Aangezien ik de bergen in ga, heb ik van tevoren een huurauto geregeld voor iets meer dan 500 baht per dag – zo’n 12,50 euro.

Aangezien het nog vroeg is, rijd ik vanaf het vliegveld meteen naar mijn eerste bestemming: Doi Chaang Coffee House. Het ligt op zo’n anderhalf uur rijden. Gelukkig is de rit ernaartoe verre van saai. Als je eenmaal in de bergen zit, dan heb je om de haverklap prachtige uitzichten.

Aangenaam klimaat én frisse lucht

twee dagen in chiang raiSnel gaat het niet, maar wat geeft het? Vlak voor het Doi Chaang Coffee House zie ik de eerste koffieplantages. Arabicakoffie wordt hier verbouwd. Erg leuk om te zien. Het koffiehuis zelf is heel erg knus ingericht. Natuurlijk kun je er ook koffie krijgen.

Wat vooral opvalt, is de frisse lucht en dat het veel minder benauwd is dan bijvoorbeeld in Bangkok. Echt een verademing nadat je een paar uur eerder nog in hartje Bangkok was.

Na een kop Americano stap ik weer in de auto en besluit om terug te rijden naar Chiang Rai, aangezien ik weet dat er een heel leuk restaurant zit wat aan de rivier ligt.

Lunch!

Het heet Lu Lam en heeft ook een menu in het Engels – handig! Meestal bestel ik (samen met mijn partner) 4 gerechten. Nu ook, maar de porties zijn in tegenstelling tot in Bangkok veel groter! We houden dus zelfs over. De smaak van het eten is minder zoet dan in gerechten uit de andere delen van Thailand. Er wordt duidelijk minder suiker gebruikt, wat alleen maar goed is.

twee dagen in chiang rai
Als je in Chiang Rai bent, dan moet je deze worst proberen!

Na de lunch rijd ik richting mijn verblijf tijdens twee dagen in Chiang Rai. Homestay Chiang Rai ligt op zo’n 15 minuten rijden vanuit het centrum van de stad in een rustige wijk – met uitzicht op de bergen!

Aangezien de wekker te vroeg afging, is het tijd om even bij te komen. Een paar uur later stappen we opnieuw in de auto richting Chiang Rai voor de zaterdagavondmarkt in een lange straat die afgesloten is voor verkeer.

Op zich niet veel anders dan andere straatmarkten in Thailand. Wat wel opvalt, is de serene rust die er heerst. In Chiang Rai gaat alles heel relaxed. Alles mag en niets hoeft. Ik ben er pas een dag, maar ik ben nu al voor deze stad gevallen…

Hoe kom je in Chiang Rai?

Vanuit Bangkok kun je op verschillende manieren naar Chiang Rai reizen – bus, trein of vliegtuig. De bus en de trein zijn weliswaar goedkoper, maar nemen vanzelfsprekend veel meer reisuren in beslag. Boetiekairline Bangkok Airways vliegt twee keer per dag vanaf Suvarnabhumi Airport in Bangkok naar Mae Fah Luang Airport in Chiang Rai. Een retourtje kost je rond de 3.000 baht – zo’n 75 euro.

Lees ook