fbpx
trip naar sukhothaiOntdek Thailand Rest van Thailand 

Trip naar Sukhothai (2)

In deel 1 van onze trip naar Sukhothai ging het vooral over het Sukhothai Historical Park. Maar wist je dat de provincie Sukhothai meer biedt?

Ik sloot het eerste deel af met de tip dat je het Sukhothai Historical Park het beste in de vroege ochtend of late middag kunt bezoeken. Dat komt niet alleen omdat het dan niet zo heet is, maar je kunt ook de zon zien opkomen of ondergaan achter de tempels.

trip naar sukhothai
Si Satchanalai Historical Park

Helaas trokken de wolken voor de zon toen die onderging, maar ik heb gelukkig nog wat foto’s met ondergaande zon kunnen maken – zie onder.

Si Satchanalai Historical Park

Dag 2 van de trip naar Sukhothai gebruik ik om de provincie te verkennen. Ik stap in mijn gehuurde auto en besluit naar het Si Satchanalai Historical Park te rijden. Dit ligt in het noorden van de provincie, op pak ‘m beet een uur rijden van het oude Sukhothai.

Ook hier zijn het tempelruïnes die de klok slaan. Toegegeven, het is minder indrukwekkend dan het historische park in Sukhothai, maar alsnog de moeite waard om te bezoeken. Dat komt vooral omdat hier tijdens de oorlog met de Birmezen een hoop sneuvelde.

trip naar sukhothai
Traditioneel koken – Yaay kruang

Na een uur in het park rond te lopen, begin ik trek te krijgen. De provincie Sukhothai is binnen Thailand vooral bekend om ‘kwae thiaw Sukhothai’, oftewel Sukhothai noedels. Voor een euro heb je al een kom.

Er is meer dan alleen noedels. Niet ver van Si Satchanalai (half uur rijden) vind je het restaurant Yaay Kruang. Of nou ja, restaurant… Het zijn wat tafels en banken in de buitenlucht, rondom de keuken.

Menukaart in het Engels

Ondanks dat het echt in de middle of nowhere ligt, schetst mijn verbazing dat ze zelfs een menukaart in het Engels hebben! Bij Yaay Kruang wordt op traditionele wijze gekookt, dus op warm houtskool. De meeste gerechten kosten niet meer dan 25 baht, met als resultaat dat de rekening voor 2 personen slechts 120 baht (3 euro) bedraagt!

Met de maag vol stap ik de auto in voor de terugrit. Tijd om in te checken bij het tweede en laatste hotel van deze trip naar Sukhothai. Ik verblijf in Le Charme Sukhothai Resort, eveneens in Oud Sukhothai en niet ver van het Historical Park.

Het is een groots opgezet resort met veel verschillende accommodaties. Van kleine huisjes tot heuse familiebungalows. Ik verblijf in de De Luxe Room, een ruime kamer die van alles is voorzien.

trip naar sukhothai
Ruime kamers in Le Charme.

Niet onbelangrijk: het resort heeft een mooi zwembad. Verder kun je hier een massage nemen en ’s avonds lekker Thais eten in het restaurant.

Nabij Le Charme – op loopafstand – ligt de avondmarkt. Het is leuk om over deze markt met vriendelijke locals te struinen. Uiteraard vind je hier ook veel eten voor een habbekrats.

Na het inchecken besluit ik om naar Nieuw Sukhothai te rijden. Aangezien het weekend is, is een van de straten afgesloten voor de avondmarkt. Thai zijn er gek op. In tegenstelling tot Chiang Mai en Chiang Rai stelt het niet te veel voor. Ik besluit terug te rijden naar het hotel.

Wel stop ik onderweg nog bij een stalletje langs de weg, waar ik een fantastisch smakende zure/pittige soep met varkensvlees bestel voor maar 60 baht. Echt een aanrader!

Goede kop koffie in ‘cute café’

De volgende ochtend maak ik gebruik van het ontbijt (zowel Thais als westers) en na het uitchecken heb ik nog zin in een goede kop koffie voor ik naar het vliegveld rijdt.

trip naar sukhothaiVanaf de grote weg had al een paar keer een bordje ‘Sweet Rice Café’ gespot. Ik sla linksaf en kom via een klein weggetje uit bij een prachtig Thais houten huis. De inrichting is weliswaar heel erg vrouwelijk, maar het is er wel erg knus. Vooral de tuin is heerlijk om in te zitten.

Na een goede cappuccino vervolg ik mijn weg naar Sukhothai Airport. De auto lever ik in en het is tijd om nog even rond te hangen op het vliegveldje. Grappig is dat er een dierentuin naast de start- en landingsbaan ligt, waar giraffen en zebra’s rondlopen.

Terugvlucht met Bangkok Airways

Zoals ik van Bangkok Airways gewend ben, is er zelfs op dit kleine vliegveld een lounge aanwezig waar een hapje en drankje klaarstaan. Het boarden is zo gepiept en een uur later sta ik weer op Suvarnabhumi Airport in Bangkok.

Conclusie van mijn trip naar Sukhothai. Zet het hoog op je lijst. Zelfs boven Ayutthaya. De tempelruïnes zijn indrukwekkend om te zien en de mensen zijn er heel erg vriendelijk. Een absoluut hoogtepunt van jouw reis door Thailand.

Deze diashow vereist JavaScript.

Lees ook

%d bloggers liken dit: