Trip naar Sukhothai (1)

Trip naar SukhothaiEen van de mooie dingen van Thailand is dat het rondreizen zo gemakkelijk en goedkoop is. Vanuit Bangkok maak je bijvoorbeeld heel eenvoudig een trip naar Sukhothai.

Het stond al tijden hoog op mijn lijst: een trip naar Sukhothai. Hoewel ik al aardig wat jaren in Thailand kom, was ik er nog nooit geweest. Dit kleine stadje in Centraal-Thailand moest dus maar eens afgevinkt worden.

Een klein stadje, maar met een grootse historie. Het was namelijk de hoofdstad ten tijde van het koninkrijk Sukhothai. Veel rijkdom en dus veel geld om tempels te bouwen. En hoewel er in de loop der jaren veel verloren is gegaan, kun je vandaag de dag in het Sukhothai Historical Park 21 ruïnes zien.

Deze staan vermeld op de lijst van UNESCO-werelderfgoed en dat is maar goed ook. Waarom, dat vertel ik je later.Hoe kom je in Sukhothai?

Eerst maar eens naar Sukhothai toe. Je kunt er op diverse manieren komen. Vanuit Bangkok kun je bijvoorbeeld de bus pakken, die er 6 uur over doet. Vliegen is natuurlijk veel sneller en comfortabeler.

Trip naar SukhothaiBangkok Airways is de enige airline die (zelfs 3 keer per dag) op Sukhothai vliegt. Het voordeel van reizen met deze boetiekmaatschappij is dat je van tevoren in de lounge mag, waar een hapje en drankje voor je klaarstaan.

Aangezien mijn vlucht om 7 uur ’s morgens vertrekt en ik dus al vroeg op Suvarnabhumi Airport ben, kan ik hier licht ontbijten voor ik in het toestel stap. Overigens krijg je aan boord ook eten (in mijn geval rijstsoep met garnalen) mocht je niet veel tijd in de lounge hebben.

Transfer of zelf auto huren

Pak ‘m beet een uur later ben je al in Sukhothai. Het vliegveld is erg compact, dus binnen no-time sta je met je koffer bij de uitgang. Vanaf de airport is het nog ongeveer 40 kilometer naar het Sukhothai Historical Park. Voor 300 baht kun je een transfer hiernaartoe regelen op de luchthaven.

Overigens huur ik hier een auto, aangezien ik de komende dagen grote afstanden ga afleggen en het dan onder de streep veel goedkoper is dan steeds met taxi’s te werken.

Als je een hotel of guesthouse van tevoren boekt voor je trip naar Sukhothai, dan raad ik je aan om in de buurt van dat historische park te zitten. Dit is immers de plek waar je de meeste tijd doorbrengt.

Legendha Sukhothai

Ik verblijf de eerste nacht in Legendha Sukhothai. Een boetiekhotel op loopafstand van het Historical Park. Beter nog: het hotel grenst aan een van de historische tempels. Wat Chang Lom om precies te zijn. Zeker de moeite waard om te bekijken.

Trip naar SukhothaiNog voor het inchecken voel ik me al thuis. Dit hotel ademt een en al Thaise sferen. Echt, werkelijk alles is op z’n Thais ingericht.

Dat geldt zeker ook voor de kamers, die bovendien lekker ruim opgezet zijn en voorzien van alle gemakken.

Verder is er een heerlijk zwembad aanwezig. Het kan overdag flink heet zijn in Sukhothai en wat is er dan beter dan een verfrissende duik nadat je de oude tempels hebt bezocht?

Huur een fiets

Tempels zien is overigens ook het eerste wat ik ga doen tijdens mijn trip naar Sukhothai. Bij het hotel huur je eenvoudig een fiets, waar je ook het park mee in mag – dat kost je 10 baht extra. Een aanrader, omdat het Historical Park aardig groot is je op deze manier veel meer kunt zien in een kortere tijd.

Verder raad ik je aan om een shirt met in ieder geval korte mouwen te dragen en een korte broek die tot op de knieën valt. Je gaat immers tempels bezoeken.

Na 5 minuten fietsen, sta ik voor de ingang van het park. Je betaalt 100 baht entree als toerist. Het is zeker de moeite waard.

Alles met de hand gebouwd

Trip naar SukhothaiAls eerste ga ik naar Wat Mahathat, verreweg de mooiste tempel van het Sukhothai Historical Park. Wat meteen opvalt, is de serene rust die er heerst. Het is zo stil en vreedzaam. Ongelooflijk om te zien dat honderden jaren geleden deze pracht en praal met de hand werd gebouwd.

Vooral de immens grote Boeddhabeelden maken indruk. Ik zoek de schaduw op onder een van de vele bomen in het park en laat het allemaal op me inwerken. Je kunt hier uren zitten relaxen, zonder dat iemand zich aan je stoort.

Door naar de volgende tempel – Wat Sa Si. Te bereiken via een leuk bruggetje, dat het eveneens goed doet op de foto’s. Minder groot dan Wat Mahathat, maar zeker niet minder indrukwekkend.

Het loopt al tegen het middaguur en ik merk dat het heet wordt. Dat is een ander advies dat ik je wil meegeven: bezoek het Sukhothai Historical Park in de vroege ochtend of in de namiddag. Dat heeft overigens nog meer voordelen en daar vertel ik je meer over in deel 2.

Deze diashow vereist JavaScript.
Share This Post

Post Comment