fbpx
Praktische informatie Uitgelicht 

Tips voor een veilige vakantie in Thailand

Dat Thailand een fijn vakantieland is, daar zijn we het allemaal over eens. En dat je jezelf er veilig voelt als toerist ook. Toch zijn er paar zaken waar je rekening mee moet houden voor een fijne én veilige vakantie in Thailand. 

Het gaat met name om tips in het verkeer, als je een boottocht gaat maken, of als je met de bus gaat reizen. Hier gaat vaak mis en komen veel ongelukken voor. En omdat we iedereen die dit fijne Zuidoost-Aziatische bezoekt, ook weer een fijne thuiskomst toewensen, zetten we de tips voor een veilige vakantie in Thailand voor je op een rij.

Ga je met de auto rijden, weet dan dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt. Die haal je bij de ANWB. Als je gaat rijden, besef je dan dat Thailand in de top-10 staat van de landen waar het meeste (dodelijke) ongelukken in de wereld plaatsvinden. Rij defensief, wees voorbereid op gekke en onverwachte situaties. Zoals iemand die je geen voorrang geeft of een auto die heel hard rijdt.

Scooter en bus

Mocht je een scooter gaan huren (en dat doen we massaal), weet dan dat dit een motorvoertuig is. Je hebt dus een motorrijbewijs (plus een internationaal rijbewijs) nodig. Veel toeristen zien dit als een soort veredelde brommer en rijden er in korte broek en zonder helm op (net als de Thai zelf). Besef je wat er gebeurt als je een val maakt met een vaartje van 60 km per uur. Met korte broek of kleding. Ook hier geldt: rij defensief. Thai rijden regelmatig met hun scooter aan de verkeerde kant van de weg, tegen de stroom in.

Neem je de bus naar een andere plek, neem dan altijd een VIP Bus. Niet dat met deze bussen géén ongelukken gebeuren, maar wel een stuk minder. De meeste ongevallen gebeuren met de minibusjes. De chauffeurs maken lange uren (dagen) en gebruiken vaak een middel (yaba) om wakker te blijven. Dit is een stof die vergelijkbaar is met cocaïne, waardoor de bestuurders risico gaan nemen die zeer gevaarlijk zijn. Mocht je zo’n chauffeur tegenkomen. Stap uit, onmiddellijk of bij de volgende stopplaats. En neem de volgende bus.

Boot en vrijheid van meningsuiting

Het is heet in Thailand en dan is het fijn om soms even de zee op te gaan. Een boottochtje te maken. Even laten afkoelen door de wind. En je ziet ook nog eens wat. Helaas blijft de controle op onderhoud en veiligheid op deze boten vaak achterwege. En vaak trekken de operators er tijdens het regenseizoen ook op uit, wetend dat een flinke storm op zee kunnen tegenkomen. Regelmatig slaat een boot dan ook om. En niet altijd kunnen de drenkelingen op tijd uit zee worden gevist. Bekijk een boot zorgvuldig voordat je een tripje gaat maken. En check zelf ook de weersomstandigheden.

Tips voor een veilige vakantie in Thailand

Besef je ook dat je in een land bent met een dictatuur. Waar sommige dingen onbespreekbaar zijn. Heb daarom géén kritiek op de regering, meng niet in discussies over politieke zaken. En – dit is extreem belangrijk! – uit nooit kritiek op het koninklijk huis. Ook niet als grap. Het kan je op vijf jaar cel komen te staan.

De belangrijkste tip voor een veilige vakantie in Thailand is deze: Houd je ogen open en blijf altijd zelf nadenken!

Lees ook

%d bloggers liken dit: