fbpx
Thaise gerechten om uit te proberenEten en drinken Uitgelicht 

Tien Thaise gerechten om uit te proberen

De liefde gaat door de maag. Dat is in Thailand niet anders. Een van de redenen waarom je verliefd wordt op dat land is het eten. Dit zijn Thaise gerechten die je moet uitproberen als je in Thailand bent. 

Khai Soi Gai

Khao Soi Gai is een pittige noedelsoep met kip. Het gerecht vindt zijn oorsprong in het koudere klimaat van het noorden. Tijdens echt koude tijden (voor de Thai) warmden de Thai zich aan de soep. 

Thaise gerechten om uit te proberen

Durian

De vrucht stinkt verschrikkelijk en de meeste hotels laten het niet toe dat je een Durian naar je kamer neemt. En toch is deze vrucht, die 30 centimeter groot kan zijn, de populairste vrucht van Zuidoost-Azië. De smaak is heerlijk zoet.

Phuket kreeft

Trek je portemonnee maar alvast. Want Phuket kreeft is niet goedkoop! En dat komt door zijn smaak. Zoet, zacht en vers. Je moet dit Thaise gerecht eens uitgeprobeerd hebben!

Cha Yen

Niet zozeer een gerecht, maar de Thaise ijsthee mag niet op deze lijst ontbreken. Je kunt ze in alle vormen krijgen. Zonder melk (Cha Yen Dam) met melk. met citroen. En mijn favoriet: Groene thee met melk (Cha Kiauw Nom). Pas op, de Thai maken alles mierzoet met suiker. Gewoon weigeren (mai saai namtaan).

Verse kokosnoot

Vooruit, nu we toch bij de dranken zijn. Een verse kokosnoot. Je krijgt ze met een rietje om de melk eruit te drinken. Heerlijke zoete melk. En dat rietje heeft dan een lepeltje aan het uiteinde waarmee het vruchtvlees kan oppeuzelen.

Gaeng Kiauw Waang

Deze Thaise groene curry heb je vast al eens thuis gegeten, maar niets smaakt zo heerlijk als in het land van herkomst. Dus niet treuzelen, maar peuzelen!

Som Tam

Dit gerecht is een uitdaging voor de meesten: Zeer pittige papaja-salade. Je hebt ze met krab (puu) , met zoute eieren (kai khem) en en een vis die uren in de wind stinkt (plaa raa). En uiteraard plain Som Tam. De kok houdt meestal rekening met de westerse mond, en dan nog is dit gerecht zeer pittig. Prima middel tegen een kater!

Miang Khum

Dit gerecht is een van mijn favorieten en het is meer een appetizer of snack. je krijgt bladeren van een notenboom, je vouwt het zodat je er iets in kan doen (zoals bij de vloei van een sigaret) Vervolgens vul het blad met gember, sjalotten, pinda’s, chili, gedroogde garnalen of limoen. Dat heb je allemaal erbij gekregen in schaaltjes. Erg leuk om uit te proberen.

Khung Sarong

Nog zo’n voorgerecht. Een grote garnaal die is gebakken in noedels. Zelfs als je niet van garnalen houdt is dit een lekkernij. De dipt je garnaal in de sweet-chilis saus en smullen maar.

Tom Kha Gai

Een Thais gerecht dat echt niet mag op onze lijst om uit te proberen. De bekendste soep van Thailand. Met kokosmelk bereidt bezit deze soep alle smaken die Thailand rijk is. Zuur, zoet, bitter, pittig. Er is altijd ruimte voor een Tom Kha Kai!

Lees ook