fbpx
Achtergrond Uitgelicht 

Tien bespaartips voor een goedkope vakantie

Reizen is voor mij geen chique hotels, dure eettenten, een rondtoer en privé-vervoer. Maar lokaal vervoer, eten van de straat of een Thais restaurantje, slapen in guesthouses en boodschappen doen in een van de vele winkeltjes die je overal ziet. Tien bespaartips voor een goedkope vakantie.

Om het overzicht te behouden maak ik ’s avonds een lijstje met uitgaven van die dag. Wat geef ik dagelijks uit voor eten en drinken, uitgaan, vervoer, de kamer, boodschappen, en zo voorts.

Zo houd je je budget in de gaten. Want daar ga je sneller overheen dan je denkt. Om dat te voorkomen geven we je enkele handige bespaartips voor een goedkope vakantie.

Pinpas

ATM

Pinnen in Thailand kost geld. Per transactie bij de meeste banken 220 bath ((ruim 5 euro!) per transactie. Beter is om daarom minimaal 10.000 baht per keer op te nemen.

En let op! Eerst krijg je je geld en dan komt je pas naar buiten. Zo ben ik ooit eens mijn pinpas vergeten uit de ATM te halen. Een vriendelijke dame op een bromfiets kwam mij die nabrengen.

Reizen

Vervoer in Thailand biedt een ruime keuze. Maar of je nu de bus, de trein, de boot of het vliegtuig neemt. Reis tweede of op een klein traject derde klas. Dan bespaar je veel geld en je reist met de lokalen mee. Zo betaal je nog geen twintig bath voor de trein van Bangkok naar Ayutthaya.

Tegenwoordig is vliegen van de hoofdstad naar Chiang Mai niet zo heel veel duurder dan met de trein. Je bespaart een nacht accommodatie als je een nachtbus (neem wel een VIP) of nachttrein neemt. De trein (tweede klas en sleeper) is comfortabeler dan de bus en veiliger.

Lunch

De hele dag fruitshakes te drinken is aanlokkelijk. Het lijkt zo goedkoop, maar is voor de nodige vitaminen niet echt nodig. Als je daarop geld wilt besparen kun je beter water drinken.

En op verschillende plekken, zoals in het centrum van Chiang Mai, kun je voor een paar bath je fles weer bijvullen. Goedkoop en goed voor het milieu. Per dag kun je hiermee vijf euro besparen.

Tickets

Het duurste aan een reis naar Azië zijn de vliegtickets. Daar moet je scherp op zijn. Als het kan, vlieg in het EvaAirlaagseizoen, (augustus tot en met oktober en maart tot en met mei.) Houd de prijzen in de gaten, want de maatschappijen beconcurreren elkaar hevig.

Bedenk wel dat je bij heel lage ticketprijzen de adder onder het gras vaak de lange overstaptijd is. Maar als je de tijd en het geduld hebt kun je hierop honderden euro’s besparen.

Ik ga altijd rechtstreeks en houd de tickets van Eva Air, goede service en een ruime economyclass, in de gaten.

Reisgids

Dé reisbijbel voor mij is de Lonely Planet Thailand, die in menig backpack meegaat. Prijzig en zwaar. Vaak liggen bij hostels reisgidsen in de boekenkast of kun je ze ter plekke goedkoper aanschaffen. Daarnaast kun je tegenwoordig alles via je smartphone of laptop vinden

BangkokStreetfood2Eten

Ook in Thailand kun je kiezen voor westers eten zoals hamburgers, patat, pizza’s, een flinke steak of een Engels ontbijt. Daar betaal je de hoofdprijs voor, terwijl de Thaise keuken zoveel te bieden heeft.

Een gemiddelde hoofdmaaltijd is 150 bath en neem een vruchtensalade als ontbijt. Een goed en gezond begin van de dag.

Elke dag lunchen in een restaurantje is niet nodig. Ga naar de 7-Eleven voor een sandwich of ga voor het spotgoedkope ‘streetfood’ bij een stalletje. Een fles water soldaat maken en je hebt weer een volle maag.

Afdingen

Als je aan slowtravel doet en ergens langere tijd verblijft kun je afdingen op je accommodatie, van tientallen en tot honderden euro’s per maand. In ieder geval in het laagseizoen.

Belangrijke informatiebron daarbij zijn de andere reizigers, vraag hen waar zij goedkoop overnacht hebben en andere tips. Afdingen geldt ook voor souvenirs op de markt of het strand. Betaal nooit de vraagprijs, die is steevast te hoog. Meestal vijftig procent.

Wasgoed

In Thailand kun je overal voor 40 tot 60 bath per kilo je kleding te laten wassen, drogen en opvouwen. Perfect en snel gedaan. Maar als je wat zakjes Biotex koopt voor de handwas kun je daarop besparen, en het droogt bliksemsnel

StrandStrandHuaHin

Een strandstoel met parasol op het strand kost gauw een paar honderd bath en als je van de uitbater ook nog wat bier afneemt, dan ben je zo tien euro kwijt.

Dus neem je handdoek of strandmatje (150 bath) mee, zoek een leuke plek op, en koop je drinken van de strandverkopers of uit de fridge bij de lokale winkel.

Scooter

Het is niet voor mij weggelegd, en best wel gevaarlijk. Maar een scooter huren is voordeliger dan telkens weer een taxi, tuk-tuk of brommertaxi te moeten gebruiken. Een flinke wandeling kan echter ook geen kwaad om overtollige kilo’s eraf te lopen.

Al met al. Thailand is een geweldig land, toegankelijk voor elke portemonnee.

Lees ook

%d bloggers liken dit: