Thaise wegrestaurantjes, smikkelen langs de weg

Als je door Thailand trekt, dan hoef je nooit bang te zijn dat je omkomt van de honger. Overal zijn van die typische Thaise wegrestaurantjes waar je simpele maar heerlijk maaltijden kunt krijgen.

Het zijn hetzelfde als de familierestaurantjes waar je in Bangkok snel en eenvoudig een maaltijd kunt krijgen. Van noedel- en rijstsoep tot simpele currygerechten. Soms zelfs Pad Thai of Pad Wueng Seng. Alleen staan ze dit keer niet in de Thaise hoofdstad maar langs de weg op doorgaande wegen. Je vindt ze vaak aan het begin van de uitvalswegen in dorpen, maar soms staan ze zelfs in de middle of nowhere. En ze zijn nog goedkoop ook.


Thaise wegrestaurantjes

Ze kwam ik er eentje tegen op de weg (2222) tussen Ubon Ratchatani en Kong Chian aan de grens met Laos. We waren bijna in de toeristische trekpleister toen mijn vrouw overvallen werd door een hongergevoel. En dan kan ze maar aan één ding denken. Ik moet eten. Nu!

Maar we zaten in de middle of nowhere. Af en toe passeerde we een gehucht dat uit niet meer bestond dan een paar losse boerderijen. Opeens slaakt mijn vrouw een ijselijke gil. Stoppen! Ze wees naar een verlate uitziend huisje langs de weg.

Je moet goed opletten, want deze Thaise wegrestaurantjes zetten vaak geen bord langs de weg om aan te geven dat ze daar zitten. Ze lijken helemaal niet op klanten zitten te wachten.

Thaise wegrestaurantjesJe kunt ze vaak herkennen aan een uitstalletje voor hun huis waar gekookt wordt, waar dan een glazen vitrine opstaat met daarin vis, vlees en groenten. Door het in een glazen kooitje te leggen, worden (de meeste) vliegen weghouden. En staan ook een paar stoelen en tafels.

Lunch!

We bestellen beiden een Kwietiauw (een soep met glasnoedels, groenten en vlees of vis) na een paar minuten verschijnt de kokin met twee kommen die tot driekwart gevuld zijn. Soms helpt de dochter of zoon, maar vaak moet de kok ook zelf bedienen.

In eerste instantie kijk je in de kom en denk je nog ‘is dat alles?’ maar al snel krijg je in de gaten dat je moeite hebt om de bodem van de kom te bereiken.

De maaltijden die je hier eet zijn heerlijk! En hoewel het er allemaal niet zo schoon uitziet, je vaak op plastic stoelen zit aan een houten tafel, de bediening ongemanierd lijkt, vind ik het altijd een feest om op dit soort plekken te eten.

En wees gerust, ik ben nog nooit ziek geworden van een maaltijd in een Thais wegrestaurantje. Dat kan ik van de gewone restaurants niet zeggen.

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.