fbpx
Thaise vrouwen Uitgelicht Verkeer en vervoer 

Thaise vrouw gaat Nederlands rijbewijs halen

Thaise vrouw gaat Nederlands rijbewijs halenSinds kort heeft mijn vrouw rijles. Het Thaise rijbewijs bezit ze al, nu wil ze het ook Nederlandse rijbewijs gaan halen. En daar ben ik niet al te gelukkig mee.

Allereerst vind ik dat ze het niet nodig heeft. Haar zaak ligt op 7 minuten loopafstand van ons huis, met de fiets is het nog sneller. Daar heb je dus geen auto voor nodig. De winkels en de grote stad Eindhoven liggen ook binnen handbereik. Desnoods met de bus of de trein. En als ze een keer naar een andere stad wil, dan ga ik meestal mee. Dus met de gezinsauto.

Geen reden dus, vind ik om enkele duizenden euro’s te besteden. Mijn vrouw denkt daar anders over… Want andere Thai om haar heen hebben het rijbewijs ook. En drie keer raden wie deze discussie heeft gewonnen?

Thaise vrouw gaat Nederlands rijbewijs halen

Dus neemt mijn vrouw rijlessen. En als je weet hoe ze het Thaise rijbewijs heeft gehaald, dan zou je mijn angsten wel begrijpen. Twee weken lang reed ze door een park in Bangkok. Nauwelijks verkeer. Met haar examen moest ze ineens de drukke binnenstad in. En ja hoor, ongeluk. Niet haar fout, een vrouw kwam al bellend een parkeergarage uit en ramde de lesauto van mijn vrouw.

Maar in Nederland zou je, ondanks dat het jouw schuld niet is, zakken voor je examen. Want hier moet je ook een ongeluk zien te voorkomen.

Mijn Thaise vrouw gaat Nederlands rijbewijs halenIk heb een keer bij mijn vrouw in de auto gezeten, en dat ging aardig goed. Toch kan ik de beelden van de Thai in het verkeer maar niet vergeten. Dat hard en roekeloos rijden.  Een van de dames die bij mijn vrouw in de salon werkt, heeft het Nederlandse rijbewijs al gehaald en beweert nu met minimaal 150 over de snelweg te scheuren… Ik word daar niet vrolijk van.

Niet makkelijk voor een Thaise om rijbewijs te halen

Het is overigens helemaal niet makkelijk voor een Thaise om het Nederlandse rijbewijs te halen. De nadruk hier ligt namelijk op het theorie-examen. En daar moet je een aardig woordje Nederlands voor spreken. ‘Voorrangsweg’ of ‘haaientanden’ zijn begrippen die een Thai niet zo makkelijk uit kan spreken.

En ook tijdens de rijles zullen die woorden vallen. Het kan dus nog wel eens een langdurige en dure klus gaan worden, dat Nederlandse rijbewijs halen.

Lees ook