fbpx
Nieuws Uitgelicht 

Gaan Thaise straffen voor drugs omlaag?

Heel de wereld volgt de ontwikkelingen in Indonesië waar veel van de opgelegde doodvonnissen worden uitgevoerd. Veel van de beschuldigden zijn mensen die iets met de drugshandel te maken hebben.

Thailand heeft ook zeer strenge regels wat betreft drugs. De straffen die opgelegd worden zijn niet mals en de gevangenissen in Thailand staan bepaald niet bekend om hun luxe en goede levensomstandigheden.

Gaan Thaise straffen voor drugs omlaag?

Een professor aan de Rangsit Universiteit goot een grote steen in de vijver van de wetshandhavers, hij pleit voor lagere en eerlijkere straffen voor de mensen die met drugshandel hun geld verdienen. De decaan van de afdeling Sociale vernieuwing vindt dat 90 % van de drugsovertreders niet in de gevangenis zouden moeten zitten. De gevangenissen niet standaard overvol zijn zouden er bij gebaat zijn wanneer er opnieuw wordt nagedacht over de straffen en strafmaat voor drugsovertreders. Dat is de uitkomst van een recent gehouden seminar met dat onderwerp.

Zeker de vrouwelijke overtreders worden vaak er in ‘geluisd’ door familie of vriendjes en worden als drugovertreders gevangen gezet met kleine hoeveelheden drugs in hun bezit. Soms zonder dat ze het zelf wisten dat ze drugs vervoerde. Sommige vrouwen worden opgesloten omdat ze toevallig aanwezig waren wanneer de politie binnen valt.
Niet iedereen is onschuldig, maar volgens de decaan is zeker ook niet iedereen schuldig die op dit moment zorgen dat de Thaise gevangenissen overvol zijn.

Hoe pak je de drugsoverlast aan?

De nadruk zou meer moeten liggen op het vangen van de grote vissen die in de drugsvijver zwemmen dan de kleintjes er uitvissen en daarmee te denken het probleem op te lossen. Er zijn altijd weer nieuwe ‘onschuldige’ slachtoffers te vinden. Ook het plaatsen van verboden middelen in verkeerde en te hoge categorieën zorgt dat het meer dan gezellig druk blijft in de gevangenissen.
Thailand staat al jaren bekend om zijn War on Drugs en zal dat niet vanwege de beweringen van een universiteitsdecaan gaan herzien. Misschien is het nadenken over de manier waarop de oorlog gevoerd wordt wel een optie.

Voor Nederlandse toeristen en gevangenen is er nog geen reden om anders te gaan handelen of denken. Het is misschien een eerste aanzet naar een nieuw beleid in zake drugsovertredingen.

Lees ook

%d bloggers liken dit: