Thaise toetjes: try before you die

Thaise toetjesDe Thais keuken wordt mede dankzij de vele toeristen steeds bekender en zal wellicht gaan behoren tot een van de meest beroemde keukens in de wereld. Alleen de bekendheid van de Thaise toetjes blijft achter.

De meeste mensen kennen de bekende gerechten als ‘ tom yum goong ‘, ‘ pad thai ‘, en ‘ som tum ‘ wel. Niet zoveel toeristen eten in Thailand ook de Thaise toetjes.

De Thaise desserts worden vaak over het hoofd gezien of weggelaten uit het menu in Thaise restaurants vanwege de ingewikkelde bereidingswijzen.

Amerika heeft appelpie , Japan beschikt mochi , en de Fransen staan bekend om crème brulee. De Thaise keuken staat  bekend om zijn explosief kruidige en hartige smaken, niet om zijn zoete smaken. Toch heeft Thailand de traditie van verrukkelijke desserts die vaak inspelen op de inheemse aroma’s van kokosnoot , vers fruit en kleefrijst.  Slecht voor elk dieet en diabeet.
Hier zijn vijf Thaise toetjes, die elke zichzelf respecterende zoetekauw zou moeten proeven hier of in Thailand.

Thaise toetjesKhao Niew Bing (zoete plakkerige rijst verpakt in bananenblad)

Het bereidingsproces van  khao niew bing, (ook wel bekend als khanom bing) begint met kleefrijst die langzaam wordt gekookt in een traditionele Thaise mand, samen met de kokosmelk en suiker. Het resultaat wordt gemengd met banaan of zoete taro wortel, gewikkeld in bananenblad en tenslotte gegrild boven een vuur. Khao Niew Bing is meestal niet overweldigend zoet, maar de ondertoon van kokos en fruit samen met het rokerige van de gegrilde bananenblad maken ze een waardige aanvulling op ’s ochtends thee, of als een late night.

Luk chup

Zelfs in een van de meest kleurrijke keukens ter wereld, zal het helder en glanzend snoep bekend als luk chup opvallen. Een duidelijk Thaise twist aan de zoete amandel snack, ingevoerd in de Thaise keuken  door Portugese avonturiers rond  1600. Luk chup wordt van gekookte groene bonen, suiker en kokosmelk gemaakt, dat vervolgens wordt gekneed in de griezelige vormen van miniatuurkersen , sinaasappels , watermeloenplakjes, eieren of schattige kleine biggetjes – de sky is the limit ! Als finishing touch wordt een kleurrijke gelei artistiek toegepast. De eindproducten zijn bijna te mooi om te eten.

Roti

Dit gistloze brood lijkt op de pannenkoeken uit India en worden gegeten in Zuid-en Zuidoost-Azië. Populair onder de Thai verdient roti een plaats op de short list van ‘must try’  Thaise toetjes. Roti is te bestellen naturel ( tammada ) of met vullingen zoals banaan of ananas, maar een variant overgoten met gezoete gecondenseerde melk is een must. Voordat je een hap neemt, kijken naar de snelle handen van een roti meester aan het werk is een belevenis op zich.

I dtim mat phrao (kokosijs)

IJs is geïntroduceerd in Thailand door buitenlanders, maar zoals met zoveel zaken hebben de Thai het aangepast en komen met eigen unieke versies. Sommige ijzige traktaties van Thailand, net nam kang sai en tup tim kab, doen denken aan Italiaanse stijl, schaafijs met een combinatie van zoete stroop, kokosmelk, zoete gelatine, of vers fruit toegevoegd.

Thaise toetjes (kokos kleefrijst met mango)

Wat krijg je als je authentiek, langzaam gekookte kokos kleefrijst en decadente kokos mengt met werelds lekkerste mango’s? Het antwoord: een populaire dessert voor Thaise restaurants over de hele wereld, maar in Thailand smaakt het het beste met de verse mango’s. Naast de mango versie met een sublieme mix van smaken, is er ook een met durian. Avontuurlijker is de kokos kleefrijst met notoir prikkelende (of stinkende ) plakjes verse durian fruit in plaats van de mango zeker. Vergeet niet meteen je tanden te poetsen voor je weer in contact komt met andere. De lucht van durian is zeer doordringend en wordt door weinig mensen gewaardeerd.

Thaise toetjes

Mijn voorkeur ga ik niet bekend maken, maar alle energiebommetjes zijn de moeite waard. Persoonlijk vind ik de Thaise keuken zo vol van smaak dat ik het meestal niet afsluit met een heel zoet toetje of dessert. Zoals met zoveel dingen is dit een kwestie van persoonlijke smaak. Ieder geval smakelijk iedereen. Thaan ahaan hai aroy khrap ofwel รสอร่อย.One Comment

 1. tjamuk says:

  Echte 100% Thaise gerechten zitten vol kokos (Kati). Mensen met aanleg voor een te hoog chloresterol, en die zijn er nogal wat, vanaf blijven.
  Dan de toetjes, stoppen ze zo veel suiker in. een gevaar!
  Er zijn hier ontzettend veel diabetes B patienten. Veel mensen waarbij daardoor bijv.een been van afgezet moet worden.
  Het Thaise brood, mierzoet wordt trouwens gegeten met aangezoete melk.
  Een nieuwe modegril: overal zie ik bakken suiker staan (bijv.in foodcourts) dat Thaise mensen driftig over hun bestelde Thai food uitstrooien. De overdreven cola consumptie begint al bij kleine kinderen.
  Op scholen is hierover nauwelijks voorlichting.
  En Thaise toetjes? Ik zou zeggen er vanaf blijven! Eet maar lekker vers fruit en verse groente.
  Beter voor je stoelgang, trouwens voor de totale gezondheid. Breng die niet onnodig in gevaar.

Leave a Comment