Sam Khok, Thaise tempels in oorspronkelijke staat

Op zo’n 50 kilometer van hartje Bangkok, aan de oever van de rivier Chao Phraya ligt Sam Khok. In deze eeuwenoude gemeenschap vind je een aantal Thaise tempels in oorspronkelijke staat.

Misschien is het iets westers of misschien wel gewoon iets van mijzelf, ik hou van gebouwen die hun historie laten zien. Ik weet dat veel Thai daar anders overdenken. Misschien door het veelvuldig gebruik van hout zijn er niet zoveel oude gebouwen in Thailand als je zou verwachten.

De Thai zijn trots en vanuit het offerprincipe in het boeddhisme worden veel van de tempels goed bij gehouden. Naar mijn smaak iets te goed. Veel tempels die toch een geschiedenis hebben lijken wel nieuw.Thaise tempels in oorspronkelijke staat

De gemeenschap van Sam Khok is zo’n 600 jaar geleden gesticht door twee Mon broeders, een Thaise minderheid. Ruw weg even oud als de tempels in Ayutthaya.

In tegenstelling tot de tempels in Ayyuthaya zijn ze niet of minder bezocht door vijandige troepen uit het buurland.  De tempels in en rond Sam Khok doen niet mee aan de constante opknapbeurt. Daardoor geven ze een bijna tijdloos beeld van Thaise tempel, heerlijk Thaise tempels in oorspronkelijke staat.

In Sam Khok zelf en directe omgeving staan zo’n 30 tempels. In heel Pathum Thani, de regio, staan er 186. Vele zijn volledig verlaten, maar ook deze getuigen van de diversiteit van stammen en volkeren die in het gebied geleefd hebben. Thai, Vietnamezen, Chinezen, Westerlingen, Mon, Malay en Darwei hebben over de jaren heen, de bevolking van Phatum Thani gevormd.

Wat zie je er nu?

De tempels van Sam Khok zijn een schatkamer van historische objecten. Je vindt er een van de vele voetafdrukken van Boeddha, maar ook het bed dat koning Rama II zou hebben gebruikt tijdens een overnachting. Typisch Thai wordt het belangrijke bed niet opgepoetst maar staat uitgedroogd in een nis.

De sterren van de show zijn wel de keramische vazen en potten. Deze producten in de Mon stijl zijn hier vervaardigd.

Waarschijnlijk onbedoeld, vormt de staat van de tempels de grootste aantrekkingskracht om naar Sam Khok te komen. Ronddwalend tussen de tempels, crematoria en de woonvertrekken zie je de sporen van een eerlijk eeuwen oud gebruik. Sporen van de monniken die allang niet meer leven. De restanten van de versieringen ooit aangebracht om Boeddha te eren, blijven hardnekkig de aandacht trekken.

Niet alles in Sam Khok is oud en versleten je ziet er ook de netjes bijgehouden tempels waar Boeddha wordt vereerd.

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.