Thaise premier Yingluck moet aftreden

Yingluck moet aftredenPremier Yingluck Shinawatra van Thailand moet aftreden. Het constitutionele hof vindt dat ze misbruik heeft gemaakt van haar macht.

En zo herhaalt de geschiedenis zich. Zes jaar geleden moest haar neef Somchai het veld ruimen. Hij wist zich staande te houden tegen maandenlange protesten, maar struikelde over het feit dat hij meewerkte aan een tv-programma.


Yingluck overkomt nu hetzelfde. Het constitutionele hof dwingt de Thaise premier af te treden omdat ze haar veiligheidschef had overgeplaatst. Op de vrijkomende positie benoemde ze een familielid.

Diepe crisis

Thailand verkeert al maanden in een diepe politieke crisis, en hoewel het wegsturen van Yingluck door haar tegenstanders (Suthep en zijn PDRC) als een feest zal worden gevierd, feitelijk lost het niets op. De crisis is nu alleen maar dieper geworden. Het hof heeft namelijk niet het hele kabinet van Yingluck naar huis gestuurd, waardoor er een totale machtsvacuüm zou zijn ontstaan. Yingluck en 9 waarnemende ministers zijn uit hun functie gezet.

Er zullen nieuwe ministers worden benoemd en dan zal het kabinet verder gaan tot aan de volgende verkiezingen. Maar het is uiterst onzeker wanneer die zullen worden gehouden. Yingluck moet aftreden

Het was beter geweest wanneer het hof de hele regering had weggestuurd, want dan had de demonstranten de macht kunnen grijpen en hun hervormingsplannen kunnen doorvoeren. Nu is de status qua nog steeds niet doorbroken.

Yingluck moet aftreden

Het is afwachten geblazen hoe de aanhang van Yingluck (redshirts) op het vonnis zullen reageren. Ze hadden een mars naar Bangkok in het vooruitzicht gesteld wanneer Yingluck zou moeten aftreden, maar anderzijds zit het kabinet er nog en zal Yingluck’s Pheu Thai Partij de volgende verkiezingen met gemak winnen. Met geweld zullen veel kiezers zich mogelijk van de partij afwenden.

En Yingluck zelf. Ik denk dat zij stiekem zielsgelukkig is met het vonnis. Ze is geen premier, nooit geweest. Al heeft ze lang de rust weten te bewaren, ze had het overduidelijk moeilijk met alle haat tegen haar. Nu kan ze weer terug naar haar gewone leven. Als rijke zus van, moeder en zakenvrouw.

4 Comments - Write a Comment

 1. Tien mensen ( incl.Yingluck) zijn naar huis gestuurd en mogen 5 jaar niet voor de regering werken
  De rest zit er nog en worden aangevuld.
  De kiesrtaad wil van 20 juli af. Hoe moet dat nu verder?
  Wat gaan de rooien doen?

  Reply
  1. Suthep komt vanavond met een verklaring en gaat zeggen wat er nu gaat gebeuren.
   Dit moet erg belangrijk worden voor de toekomst van Thailand.
   Jathuporn heeft als reactie woordelijk gezegd het nooit te zullen accepteren dat een Kabot de touwtjes in handen neemt. Geweld schuwt Jathuporn, omdat dat negatief uit kan pakken en stemmen gaat kosten bij de volgende verkiezingen.
   Een aantal rooie groepen uit Esan zegt in actie te gaan komen. Kan de leiding dat in de hand houden? Dat valt nog te bezien.
   Thaise TV commentatoren beweren nu al dat leden van het hof en hun families zeer goed moeten oppassen, daar ze het doelwit zullen worden van aanslagen.
   Anderen vinden het beter het totale hof te vervangen.
   Het hof had misschien toch beter rust in de tent kunnen brengen dan olie op het vuur te gooien.

   Reply
   1. Een duidelijk zijn: Met *het hof* wordt uiteraard bedoeld het conmstitutionele hof dat vanfaag de uitspraak heeft gedaan.

    Reply
    1. Suthep had niets zinnigs te verklaren. Hij wil een nieuwe regering vormen en wil meer mensen op straat. Dat hebben we al 88x gehoord.
     Een lid van het constitutionele hof heeft de eerste bomaanslag al binnen: z’n huis is getroffen vannacht. Benevens een ziekenhuis. Waarom? Dat mag ieder voor zichzelf invullen.

     Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.