fbpx
Thaise oplichtingspraktijkenNieuws Uitgelicht 

Tips voor Thaise oplichtingspraktijken

SukhumvitbangkokBedenk dat Aziaten nooit zomaar op straat een praatje met je aangaan. Alleen als ze iets van je willen en dat gaat meestal ten koste van jou. De, de internationale, openingszin in de aanzet naar Thaise oplichtingspraktijken is vaak: Hello my friend. 

Die drie woorden zetten bij mij de nekharen overeind en brengen mijn adrenalinegehalte in een paar seconden naar recordhoogte.

Word je in Thailand, (meestal een man) in een toeristengebied dus met ‘Hello my friend’ aangesproken? Dan moeten alle alarmbellen afgaan. Hier is sprake van Thaise oplichtingspraktijken!

Eerst krijg je de gebruikelijke openingszinnen: Where you come from, What is your name, What hotel, First time en How long you stay here? En dan komt de Aziatische aap uit de mouw. Zonder uitzondering. Hieronder een paar voorbeelden.PatpongThailandBangkokPatpong

Je loopt door het rosse toeristenbuurtje Patpong nadat je eerst de aangrenzende marktkramen bezocht hebt. Een netgeklede ‘Hello my friend’ spreekt je aan. Alone? Nice show, starts now. Please, come in. Cheap prices. Ach ja denk je, waarom niet, en je gaat via een trap een donkere ruimte in (dan weet je al genoeg.) Luide muziek, een paar schaars geklede paaldanseressen en twee verdwaalde Japanners aan de bar.

Je observeert, verveelt je, drinkt twee biertjes, bestelt een colaatje voor het barmeisje dat Noi heet en dan wil je afrekenen. 6.000 baht (150 euro.) Want je hebt met het meisje gesproken. Als je weigert word je bedreigd door een paar potige Thai die je de weg blokkeren. Dit is echter alleen in besloten clubs, niet in de open bierbarren.

NepmonnikNepmonnik

Monniken bedelen niet. Maar ‘Hello My Friend’ in zijn oranje gewaad en met zijn kale hoofd houd je aan, prevelt iets en hangt een ketting om je nek. Alles binnen tien seconden. Daarna duwt hij een bedelnap onder je neus. For donation, zegt hij vriendelijk.

Niet bepaalt het gedrag dat je van een boeddhistische monnik verwacht. Het is dan niet echt, maar fake. Als je niets geeft worden ze boos en eisen de ketting terug. Een echte volger van Boeddha zal altijd geld weigeren, ook als je het aanbiedt. Eentje die erom vraagt is een oplichter.

Duiven

Sta je in Lumphnipark tussen de duiven. ‘Hello My Friend’ drukt je na een praatje een zakje voer in de handen. Kun je ook mooi voeren, Je denkt nog: ‘goh, wat aardig’. Het volgende moment mag je 300 baht (7,50 euro) betalen.

TukTukOplichtingTuk-Tuk

Een ‘Hello My Friend’ zit in zijn tuktuk. Als jij voorbijwandelt maakt hij een praatje met je. Dan na de openingszinnen: Trip voor 20 bath? Sightseeing? Dat is leuk, denk je. Beu van de hitte en het geloop neem je plaats. En dan krijg je een duizelingwekkende urenlange rondtour. Langs kleding, sieraden, goud, souvenirs en lederwaren.

En word je murw gepusht om iets te kopen zodat ‘Hello My Friend’ zijn commissie opstrijkt. Ook zullen heel wat tuktukdrivers je ervan willen overtuigen dat het een ‘boeddhistday’ of ‘holiday’ is. En dus is alles gesloten wanneer je als bestemming een bezienswaardigheid noemt. Is natuurlijk niet waar. Alles is elke dag open.

Kerkklokken

Een gevaarlijke ‘Hello My Friend’ is die zijn openingspraatje afraffelt en jou dan ineens toefluistert dat hij ook drugs verkoopt. Please my friend, what you want? De alarmbellen moeten nu kerkklokken worden. Nooit op ingaan, dus!

ThailandPolitiePaspoort en portemonnee

En dan is er nog de ‘Hello My friend, die zich voordoet als politieagent of beveiligingsman. Vaak in een ‘uniform’ en wat vage emblemen op de mouw. Je bent wel zijn vriend maar hij wil graag in je portemonnee kijken om te zien of je vals geld hebt. Voor je eigen bestwil.

Niet doen. Want hij gaat er met je geld vandoor. Mag ik je paspoort zien? Kan ik er daar ook mee vandoor. Nee hoor, dat heb je in je hotel, zeg je dan.

Tips voor Thaise oplichtingspraktijken

Tip een: Altijd blijven lachen, niet boos worden. Dat werkt tegen je. Het spel meespelen zonder jezelf te verliezen, op je hoede blijven. Tip twee: Nooit meegaan in een afgesloten ruimte, zoals een club in Pat Pong, waar je geen vluchtroutes hebt. Tip drie: Meteen afweren als een ‘Hello My Friend’ je iets wil opdringen zoals die nepmonnik, en niet betalen. Ook niet voor het duivenvoer. Dat heb je gekregen, maar je wilt er wel 20 bath voor doneren. Dus onderhandelen.

Tip vier: Tuktukdrivers moet je niet serieus nemen en een goedkope tour voor vijftig cent bestaat niet. Tip vijf: ATMDrugs? Uit de buurt blijven. Maak dat je wegkomt, negeren wat er gezegd wordt. Tip zes: Laten kijken in je portemonnee of moneybag? Altijd weigeren of doen of je het niet begrijpt.

Tip zeven: Als je twijfelt of iemand die je paspoort wil zien een agent is, dan stel je voor om met hem naar het politiebureau te gaan. Of je dreigt de politie te bellen. Druipen ze meteen af.

Nog meer voorbeelden van Thaise oplichtingspraktijken? De redactie van HiT houdt zich aanbevolen.

Lees ook

%d bloggers liken dit: