Thaise muziek is vaak muziek van het platteland

Wanneer je in een taxi in Thailand stapt, is de kans groot dat je typerende muziek hoort. ‘Thaise muziek’, denk je dan. Dat klopt niet helemaal. Want Thaise muziek is vaak muziek van het platteland. 

Natuurlijk kent Thailand ook popmuziek. Heel veel zelfs. Buitenlandse (westerse) bands zul je niet snel op de Thaise radio horen. Behalve als je internationale zender hebt opgezet.

Het merendeel van de tijd zul je Mor Lam of Luk Thung horen. De vaak klagelijke klanken de karakteristiek zijn voor de muziek van het platteland. Ook wel bekend als de Isaan.

Verschil in Thaise muziek

De Mor lam- liedjes gaan vaak over de hardheid van het dagelijks bestaan en onbeantwoorde liefde. Soms zijn het langere, soms uren durende verhalen uit het verleden. Ook vertellingen over Boeddha komen voor.  Vaak worden de liedjes  gebracht met veel humor, sensualiteit en zelfs erotiek.  De schaars gekleden achtergronddanseressen stelen vaak de show

Je hebt diverse soorten mor lam:

  • mor lam klon, of ballades
  • mor lam mu, of opera;
  • mor lam soeng, voor een dansgroep
  • mor lam sing, de moderne elektrische vorm

Luk Thung

Luk Thung is de modernere versie van de muziek van het platteland. Deze muzieksoort is pas na de Tweede Wereldoorlog ontstaan en in de jaren zeventig echt populair geworden. In Thailand dan. Het lijkt erg veel op Mor Lam, en dat is logisch. Het is feitelijk de moderne versie van de oude muziek.

Het is vrij lastig om te ontdekken wanneer je te maken hebt met Mor Lam en wanneer met Luk Thung. Het verschil zit ‘m in het gebruik van de westerse instrumenten, zoals dat bij Luk Thung gebeurt. Je moet dus goed luisteren

Overigens is het met beide muzieksoorten:  Je houdt ervan of je haat het!

One Comment - Write a Comment

  1. Een paar van die nummers op een avond is wel leuk, zeker omdat de dames erg enthousiast raken, maar zoals gisterenavond op een “birthday party” in een bar niets anders dan dit, dan geef ik er echt de brui aan.

    Reply

Post Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.