Thaise monniken delen geluks tatoeages met boeddhisten

Op het Sat Yant Festival in de Wat Bang Phra tempel delen monniken geluks tatoeages met boeddhisten en toeristen. Een indrukwekkende ceremonie, dat is zeker.

Het festival in de provincie Nakhon Pathom is groots. Er komen veel mensen af op de tatoeages die de monniken zetten. Ze moeten je geluk geven. Zeg nu zelf, wie wil dat niet.

Geluks tatoeages en massa hysterie

De ceremonie die voorafgaat aan het zetten van de geluks tatoeages lijkt op een kruising tussen een godsdienstige bijeenkomst en een ongeorganiseerde hysterie. Voor mij als gematigd katholiek hebben godsdienstige bijeenkomsten dat wel vaker. Mensen die in een soort trance rondrennen als door de duivel bezeten, gaat voor mij ver.

Vooral veel mannen lijken door de duivel op zijn minst te zijn aangeraakt en hebben duidelijk de geluks tatoeages nodig. Of de massahysterie door de monniken wordt gewaardeerd, dat zie je er niet aan af.

Onder een afdak zitten zij rustig te wachten voor ze aan het werk gaan. Soms wordt er een watermist over de bezoekers gesproeid om de gemoederen wat af te laten koelen.

Vrouwen zitten vrij rustig op kleden en grote plastic matten. Af en toe slaat ook bij de dames de vonk over.

Traditionele technieken bij de tatoeages door monniken gezet

De boeddhistische monniken gebruiken de redelijk ouderwetse techniek van bamboe tatoeages. Geen trillende naalden in een elektrisch machientje, maar een kloppende monnik met een bamboe puntige bamboe stok gedoopt in ink. Sommige monniken gebruiken in plaats van bamboe een rvs staaf.Geen bonte kleuren, maar een zwarte tatoeage is het resultaat.

Of het minder pijnlijk is weet ik niet, wel schijnen ze sneller te genezen. Dat is een prettige bijkomstigheid in een land waar je veel zweet en sneller een infectie kan oplopen.

De geluks tatoeages beelden geen mooie figuren uit, het zijn teksten die op je lijf tevoorschijn komen. Teksten samen met symbolen gaan de dragers beschermen en geluk brengen.

Of de geluks tatoeages af en toe ververst moeten worden weet ik niet. Er lopen wel veel mannen rond met heel hun bovenlijf bedekt met de tatoeages.

One Comment

  1. Brian says:

    Verschillende van mijn tattoos heb ik in Thailand laten zetten met bamboe het doet minder pijn en de tattoo heelt sneller na 2 of 3 dagen if de wond al dicht met een machine 2 weken plus je mag het stokje mee nemen zo weet je altijd dat de naalden schoon zijn btw kleuren zijn ook gewoon mogelijk hoor

Leave a Comment